Lectură de 4 minute

01 Mar 2021 - Știri și Noutăți

RORETAIL: 5000 de retaileri și-au închis porțile după vânzări cu până la 80% mai mici. Ce solicită retailerii

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Peste 5000 de companii din retailul nealimentar și-au închis porțile anul trecut după ce vânzările au avut scăderi de până la 80%, susține Organizația Patronală a Retailerilor din România. RORETAIL trage un nou semnal de alarmă asupra situației din această industrie și cere intervenția autorităților guvernamentale.

În anul 2020 activitatea magazinelor din retailul nealimentar a fost oprită pentru mai multe luni prin decizii ale autorităților. Redeschiderea ulterioară, în condițiile menținerii diferitor restricții, precum limitarea programului de funcționare) nu a condus la revenirea volumului vânzărilor la un nivel minimal necesar supraviețuirii economice, susțin reprezentanții retailerilor non-alimentari.

Deși unele centre comerciale au încercat în perioada de redeschidere să susțină activitatea retailerilor nealimentari în baza asigurărilor date de autorități privind promovarea unor măsuri de sprijin a acestora, situația s-a înrăutățit dramatic în ultimele luni în condițiile în care nu a fost implementată nici o astfel de măsură, mai spun acesția. De exemplu, proiectul de OUG privind sprijnul pentru plata chiriilor magazinelor nu a mai fost adoptat, iar Ministerul Fondurilor Europene a eliminat activități economice esențiale ale companiilor active în industrie din categoria celor eligibile (OUG 130/2020) pe măsura 2 – capital de lucru.

Drept urmare, multe centre comerciale au început executarea scrisorilor de garanție bancară sau/și la acțiuni în instanță pentru recuperarea datoriilor de la retaileri. Sub această presiune și în condițiile dificultăților financiare profunde traversate de un an de zile de la debutul epidemiei de Covid-19 în România, companiile din retailul nealimentar își încetează rând pe rând activitatea, se arată într-un comunicat RORETAIL.

Vânzări cu până la 80% mai mici și 5000 de firme închise

Industria textilă și cea de încălțăminte se plasează astăzi printre cele mai afectate industrii, multe fabrici fiind închise, iar retailerii se confruntă cu stocuri mari ce nu pot fi comercializate. În acest sector vânzările au rămas cu mult sub nivele inferioare celor anterioare crizei Covid-19, scăderile vânzărilor din magazine în ultimele luni ajungând la niveluri medii de 60%-80%, situația fiind chiar mai disperată pentru altele.

”Într-o industre în care activează peste 45.000 de companii cu o cifră de afaceri de 81,55 mld.lei, lipsa oricărui sprijin real al autorităților a făcut ca anul trecut peste 5.000 de firme din retailul nealimentar să își închidă porțile. Nu este un punct de maxim sau un punct de final. Ne îndreptăm rapid spre un colaps cvasigeneralizat al retailului nealimentar, ceea ce riscă să lase fără un loc de muncă peste 200.000 de salariați și să provoace un puternic șoc la nivel economic și social. Avem nevoie de o abordare corectă și de un ajutor concret, nu de promisiuni. Vremea lor a trecut. Fără un sprijin rapid și țintit, fără asumarea unei decizii, inclusiv politice din partea decidenților și a membrilor coaliției de guvernare, pur și simplu ne scufundăm” a declarat, Roxana Socaciu, Director Executiv RORETAIL.

În ultimele două luni, reprezentanții RORETAIL au solicitat reluarea dialogului cu autoritățile române și au transmis în nenumărate rânduri către ministerele de resort și Guvern propunerile sale însă acestea au rămas fără nici un fel de răspuns.

Ce solicitări au retailerii

Organizația Patronală a Retailerilor din România face apel la Guvernul României să promoveze de urgență deciziile așteptate de sprijinire a retailului nealimentar, unele dintre ele cuprinse și în programul de guvernare:

Citeste si:
GenAI - reticență versus oportunitate: La ce se așteaptă liderii companiilor din România
GenAI - reticență versus oportunitate: La ce se așteaptă liderii companiilor din România
  • Deblocarea și aprobarea proiectului de OUG privind ajutorul pentru plata chiriilor pentru întreprinderile din centrele comerciale;
  • Completarea măsurilor din OUG 130/2020 destinate capitalului de lucru cu o serie de activități eligibile pentru activitățile economice afectate sever de criza covid;
  • Permiterea accesului la măsurile de sprijin/finanțare și a companiilor (mijlocii) ce înregistrează mai puțin de 50 mln.euro cifră de afaceri, dar care au mai mult de 249 de angajați, sau există o legătură între companii. Sunt foarte multe exemple de astfel de compani, cu mai multe magazine la nivel național, cu o cifră de afaceri sub 50 mln.eruo , dar care au înregistrat în 2019 un număr de 260-280 de angajați. Practic, acestor companii le-a fost blocat accesul la măsurile de suport gândite de autorități.
  • Identificarea și promovarea unor măsuri/programe pentru sprijinirea industriilor/activităților care nu au fost incluse în programele de granturi de capital de lucru (fashion, încălțăminte, servicii înfrumusețare, locuri de joacă copii, etc).

RORETAIL – Organizaţia Patronală a Retailerilor din România este o asociație înființată în anul 2014, care grupează peste 1.000 de magazine din România, din retailul nealimentar și din HoReCA din centrele comerciale, grupând deopotrivă branduri naționale și internaționale și însumând peste 12.000 de angajați.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  RORETAIL: 5000 de retaileri și-au închis porțile după vânzări cu până la 80% mai mici. Ce solicită retailerii