Lectură de 2 minute

10 Mai 2022 - Știri și Noutăți

BNR: România va avea scumpiri de două cifre până în 2023. Abia din semestrul al doilea vom avea o rată a inflație de o cifră

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Banca Națională a României (BNR) a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an și se așteaptă ca rata anuală a inflației să crească până în iunie, inclusiv, și să descrească gradual în următoarele patru trimestre și abia din 2023 să fie inflație de doar cifre.

BNR susține că prognoza actualizată evidențiază o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflației, iar rata anuala a inflației este așteptată să-și accentueze ascensiunea în trimestrul al doilea din acest an și să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior. Banca Națională se așteaptă ca dinamica inflației să urce peste nivelurile previzionate anterior și să coboare la niveluri de o cifră doar în semestrul al doilea din 2023, rămânând deasupra intervalului țintei la finele orizontului prognozei.

„Rata anuală a inflației a consemnat un nou salt în luna martie 2022, urcând la 10,15 la sută, de la 8,53 la sută în februarie, în principal ca efect al accentuării scumpirii alimentelor procesate și combustibililor, sub impactul creșterii abrupte a cotațiilor mărfurilor agroalimentare și țițeiului, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia și cu impunerea sancțiunilor internaționale. (...) În trimestrul I 2022, rata anuală a inflației a înregistrat astfel o nouă creștere substanțială (de la 8,19 la sută în decembrie 2021) și peste așteptări”, transmite BNR într-un comunicat de presă.

Banca Națională susține că cele mai recente date și analize indică o reaccelerare ușoară a creșterii economiei în primele trei luni din 2022, urmată însă de o cvasi-stagnare în trimestrul al doilea, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate.

„Determinante pentru noua perspectivă a inflației sunt majorările mult mai ample anticipate ale prețurilor alimentelor procesate și combustibililor, precum și ale prețurilor gazelor naturale și energiei electrice, al căror impact inflaționist va fi însă atenuat substanțial până în martie 2023 de schemele de plafonare a prețurilor la energie pentru consumatorii casnici”, se mai arată în comunicat.

Consiliul de administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022. Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută pe an, de la 2,00 la sută.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  BNR: România va avea scumpiri de două cifre până în 2023. Abia din semestrul al doilea vom avea o rată a inflație de o cifră