Lectură de 3 minute

22 Jun 2023 - Știri și Noutăți

România, țara cu cea mai scumpă mâncare din UE. Românii au cumpărat mai puține alimente, alcool și tutun în 2023

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

România are cea mai scumpă mâncare din Uniunea Europeană, potrivit datelor recent publicate de către Oficiul European de Statistică. În același timp, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primele patru luni din acest an, în termeni nominali, faţă de perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2022. Totodată, cifra de afaceri a comerțului cu băuturi, țigări și produse alimentare a scăzut cu 13,1%, comparativ cu luna aprilie 2022. 

Sursa foto: Pixabay

Astfel, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2023, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2022, a înregistrat o creştere, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,7%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, potrivit Agerpres.

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-6,2%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-1,5%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2023, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 7,9%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 17,7%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-29,4%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-19,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-18,0%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-17,1%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-14,9%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-13,1%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-11,0%) şi din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-5,3%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,2%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,0%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-19,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (-4,4%) şi din comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,1%).

Creşteri au înregistrat: activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+26,8%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+9,2%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+8,0%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,2%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+2,1%).

Citeste si:
Distribuitorul PPD Global își extinde portofoliul cu Fever-Tree, mixere pentru prepararea cocktailurilor
Distribuitorul PPD Global își extinde portofoliul cu Fever-Tree, mixere pentru prepararea cocktailurilor

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,8%.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  România, țara cu cea mai scumpă mâncare din UE. Românii au cumpărat mai puține alimente, alcool și tutun în 2023