Lectură de un minut

30 Aug 2021 - Știri și Noutăți

România și Ungaria sunt țările din UE cu cele mai ieftine băuturi alcoolice

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Băuturile alcoolice au ajuns să fie de două ori mai scumpe în anumite state membre ale Uniunii Europene în 2020, comparativ cu cele în care locuitorii plătesc mai puțin. 

Atunci când nivelurile prețurilor sunt comparate cu indicele nivelului de preț mediu al Uniunii Europene de 100, rezultatele arată că prețul băuturilor alcoolice (băuturi spirtoase, vin și bere) a fost cel mai ridicat în Finlanda (cu un indice al nivelului prețurilor de 193), urmat de Irlanda ( 181) și Suedia (166), potrivit datelor Eurostat.

Astfel, Ungaria (cu un indice al nivelului de preț de 73) și România (74) sunt statele membre UE în care costurile pentru băuturile alcoolice sunt cele mai mici. Cele două țări sunt urmate de Bulgaria cu 81 și Polonia, Cehia, Spania, Germania, Slovacia și Slovenia.

În contextul Covid-19, ponderea sectorului HoReCa în vânzările de bere a scăzut la 8% în 2020, de la 15% anul anterior. Mixurile de bere și berile aromatizate au crescut cu 6%, în timp ce specialitățile de bere au scăzut cu 28%. Românii au preferat ambalajele de unică folosință: sticlă nereturnabilă, plastic sau doză, arată datele Asociației Berarii României.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  România și Ungaria sunt țările din UE cu cele mai ieftine băuturi alcoolice