Lectură de 3 minute

08 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Romalimenta: Prin plafonarea prețurilor riscăm intrarea într-o criză a alimentelor și a raționalizării

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

O eventuală plafonare a preţului alimentelor va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe intregul lanţ agroalimentar, transmite Romalimenta, patronatul din industria alimentară, printr-un comunicat de presă. 

,,Economia traversează o criză prelungită, nu doar naţională, ci europeană şi chiar globală, inclusiv inflaţie alimentară, iar remediile trebuie atent cumpănite!Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate și de sprijin constant din partea decidenților pentru a-și putea continua activitatea în această situație dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-și continua activitatea.

Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii își vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populației va fi afectată direct şi imediat'', transmite Federația Romalimenta.

Mii de salariați și-ar putea pierde jobul

Romalimenta consideră că o eventuală plafonare a prețurilor va produce efecte negative în lanțul de aprovizionare cu produse și o posibilă criză alimentară accentuată. În plus, mii de locuri de muncă vor fi puse în pericol, companiile fiind nevoite să adopte măsuri de eficientizare a costurilor, astfel încât vor crește cheltuielile statului cu șomajul.

Industria va fi grav afectată pe termen lung prin plafonarea prețurilor, prin prisma faptului că preţul nu mai reflectă costul de producție in toate componentele sale, adică producătorii vor lucra în pierdere. Plafonarea va duce la pierderi financiare substanțiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor, prin pierderea locurilor de muncă, datorită imposibilităţii companiilor de a-și mai plăti angajații, cu efecte sociale greu de cuantificat.

În plus, măsurile necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei), trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, în caz contrar efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulți operatori economici neputând suporta pierderile și fiind obligați să-şi închidă afacerile și implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând şi mai mult.

,,Industria alimentară contribuie semnificativ la economia națională, atât de încercată în aceste momente, şi trebuie susținută de factorii decizionali, fiind esențială ţării şi având nevoie de măsuri de sprijinire'', mai transmite Federația.

Romalimenta mai transmite că autoritățile au mecanismele necesare pentru a verifica piața şi eventualele tendinţe speculatorii, precum Monitorul Prețurilor al Consiliului Concurenței, care poate sancționa operatorii economici care urmăresc să profite nejustificat și abuziv.

Citeste si:
Levi’s taie 42 de locuri de muncă de la sediul din Europa: planul companiei pentru următorii doi ani
Levi’s taie 42 de locuri de muncă de la sediul din Europa: planul companiei pentru următorii doi ani

,,În concluzie, solicităm factorilor decizionali să înteleagă importanța sectorului alimentar și măsurile speciale necesare pentru menținerea funcționării lanțului alimentar în toate aspectele sale și să nu pună bariere în calea productiei și aprovizionării consumatorilor cu produse vitale, în acest context deosebit'', mai transmite Romalimenta.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Romalimenta: Prin plafonarea prețurilor riscăm intrarea într-o criză a alimentelor și a raționalizării