Lectură de 4 minute

11 Oct 2023 - Știri și Noutăți

RetuRO va deschide cel de-al doilea centru regional din România

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în România, pregătește deschiderea celui de-al doilea centru regional în localitatea Giarmata, județul Timiș. Fabrica va fi amenajată într-un spațiu logistic cu o suprafață de aproximativ 4.400 de metri pătrați din interiorul parcului industrial Global Vision, unde se va realiza numărarea și sortarea ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți.
 

Sursa foto: unsplash.com

Construcția fabricii în care vor fi gestionate ambalajele de băuturi incluse în SGR va fi finalizată în februarie 2024. Echipamentele de sortare și numărare a ambalajelor vor fi furnizate și instalate de compania Anker Andersen A/S din Danemarca. RetuRO a semnat cu Anker Andersen A/S un contract de achiziție la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naționale, care vor fi deschise gradual, până în toamna anului viitor, simultan cu creșterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piață de producători, returnate de consumatori și colectate de comercianți.

La fabrica RetuRO din Giarmata vor fi transportate atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât și automat, prin echipamente de tip RVM. Ambalajele din sticlă vor fi numărate, sparte și pregătite pentru reciclare. În plus, aici vor fi aduși și baloții proveniți din centrele regionale de numărare, urmând să fie supuși unui proces de sortare optică. Ambalajele metalice (aluminiu și oțel), dar și cele din plastic vor fi numărate, sortate și compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare.

Odată cu pregătirea acestor centre industriale regionale, am început și o componenta importantă din planul nostru de dezvoltare - campania de recrutare de personal pentru toate cele 17 centre naționale. Avem un obiectiv foarte ambițios - aproximativ 600 de angajați, dintre care cel puțin 500 vor face parte din centrele de sortare și numărare din întreaga țară. Rămânem dedicați transformării resurselor reciclabile într-un motor al schimbării pozitive, iar cu fiecare ambalaj numărat, sortat și reciclat contribuim la un mediu mai curat și la un viitor mai bun pentru toți.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO

Sistemul Garanție-Returnare va funcționa în România cu 17 centre industriale regionale, unde RetuRO, în calitate de administrator SGR, va transporta ambalajele de băuturi colectate de la cei aproximativ 80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate, sortate și pregătite pentru a fi transportate, apoi, către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje de băuturi.

Investiția în infrastructura industrială reprezintă cea mai mare parte din finanțarea 100% privată obținută de RetuRO de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu.

Sistemul Garanție-Returnare din România este un proiect unic și complex la nivel european, cu beneficii semnificative pe termen lung. Cu toate acestea, implementarea sa inițială a fost plină de provocări. RetuRO a avut doar un an pentru a duce la bun sfârșit acest proiect, începând cu recrutarea CEO-ului în noiembrie 2022 și ajungând la momentul de Go Live programat pentru 30 noiembrie 2023. De asemenea, specificul României, inclusiv geografia vastă, infrastructura fragilă, populația numeroasă și distribuția egală a operatorilor economici între zonele urbane și cele rurale, au adăugat la complexitatea acestei inițiative. De exemplu, aproximativ 95% din populația Maltei, care a implementat recent Sistemul Garanție-Returnare, este concentrată în zone urbane.

Citeste si:
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  RetuRO va deschide cel de-al doilea centru regional din România