Lectură de 3 minute

13 Sep 2023 - Știri și Noutăți

RetuRO a solicitat Ministerului Mediului prelungirea termenului de lansare a Sistemului de Garanție Returnare

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

RetuRO a solicitat oficial, printr-o cerere către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, o prelungire de cel puțin trei luni a termenului de punere în funcțiune a Sistemului de Garanție Returnare (SGR). Această decizie derivă din angajamentul RetuRO de a asigura o implementare reușită a unui proiect fără precedent în ambiție și amploare.

Sursa foto: Pixabay

Solicitarea de prelungire a termenului de lansare a SGR vine ca urmare a naturii extrem de complexe a sistemului, care necesită un interval specific de timp pentru dezvoltare și testare corespunzătoare, dar și pentru a asigura o integrare mai ușoară a tuturor părților implicate.

„Perioada optimă pentru implementare, bazată pe experiențele reușite ale altor țări, este de 18 luni, o durată pe care acționarii noștri au solicitat-o în mod informat în cererea noastră de acreditare. Dar, pentru că licența de proiect a fost acordată abia în august 2022, am avut o întârziere de trei luni. În plus, faptul că eu, ca prim membru al echipei noastre, am început activitatea în noiembrie 2022, a redus perioada de implementare completă la 12 luni”, a declarat Gemma Webb, CEO & Președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare SA.

Complexitatea proiectului și provocările de implementare

Inițierea sistemului SGR s-a confruntat cu provocări complexe în multiple aspecte, inclusiv în configurarea echipamentelor, integrarea software-ului, identificarea și asigurarea locațiilor potrivite pentru centrele regionale. Acest lucru a generat situații neprevăzute și întârzieri în faza de implementare.

Termenul alocat pentru implementarea sistemului a fost cu trei luni mai scurt decât cel propus inițial de RetuRO în dosarul de acreditare, ceea ce a creat un program mai comprimat decât s-a anticipat.

Prin urmare, RetuRO nu numai că dezvoltă sistemul de la zero, dar este responsabil și de procesul de informare și educare, pentru a-i familiariza pe toți participanții cu Sistemul Garanție Returnare.

Obiectivele RetuRo pentru implementarea SGR

Următoarele obiective importante pentru Sistemul Garanție-Returnare:

  • Dezvoltarea Sistemului IT: Dezvoltarea și implementarea sistemului IT au reprezentat puncte cheie pe agenda RetuRO și s-au făcut pași importanți în acest sens. Cu toate acestea, intervalul de timp limitat reprezintă o provocare semnificativă în asigurarea funcționării la standardele dorite. Programul strâns limitează testarea detaliată a componentelor de bază ale sistemului IT.
  • Contractele cu comercianții: RetuRO lucrează, în prezent, la pregătirea contractelor pentru comercianți, care vor trece, mai întâi, printr-o fază de consultare, iar, în cele din urmă, vor ajunge în proces de semnare.
  • Infrastructură și rețea logistică: Deși s-au făcut progrese semnificative în configurarea și implementarea rețelei logistice necesare, au existat unele dificultăți în asigurarea locațiilor potrivite.
  • Managementul producătorilor și retailerilor: RetuRO colaborează în mod constant cu producătorii și retailerii pentru a optimiza Sistemul Garanție Returnare, adunând toate informațiile relevante, asigurând îmbunătățiri continue și oferind suport producătorilor și retailerilor implicați în implementarea SGR.
  • Campanie informativă pentru consumatori: Pentru informarea, înțelegerea modului de funcționare și promovarea Sistemului Garanție Returnare, RetuRO va lansa, în curând, o campanie informativă pentru consumatori.

Aprobarea cererii de prelungire ar reduce semnificativ efectele provocărilor cu care se confruntă în prezent sistemul și va oferi RetuRO premisele implementării eficiente, precum și timpul esențial pentru testarea componentelor principale. De asemenea, va asigura o lansare sustenabilă, garantând în cele din urmă o adoptare rapidă a SGR în rândul a peste 19 milioane de români.

Citeste si:
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  RetuRO a solicitat Ministerului Mediului prelungirea termenului de lansare a Sistemului de Garanție Returnare