Lectură de 3 minute

06 Oct 2023 - Știri și Noutăți

Registrul de Ambalaje este acum deschis pentru înregistrarea tuturor produselor ce vor fi parte din SGR

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

RetuRO, administratorul Sistemului național de Garanție-Returnare (SGR), anunță deschiderea Registrului de Ambalaje pentru înregistrarea tuturor produselor ce vor fi parte din sistem. Așadar, toți producătorii din România de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, își pot înregistra acum produsele lor SGR în platforma RetuRO. 

Sursa foto: unsplash.com

Înregistrarea produselor în Registrul de Ambalaje SGR este gratuită până la data de 1 ianuarie 2024; ulterior acestei date se va percepe taxa stabilită conform contractului de prestări servicii între RetuRO și producători.

Pentru a începe procesul de înregistrare, producătorii trebuie să acceseze site-ul RetuRO și să se logheze în contul lor personal; ulterior, în categoria Profilul Meu, va fi disponibil un ghid, care arată care sunt pașii de parcurs în platformă pentru înregistrarea cu succes a produselor SGR. Producătorii au două opțiuni de a înregistra produsele: individual sau multiplă. În cazul producătorilor cu mai multe produse de înregistrat, înregistrarea multiplă este de obicei opțiunea recomandată, pentru că se pot adăuga mai multe produse progresiv și să pot încărca toate produsele pentru o înregistrare simultană. Finalizarea cu succes a înregistrării produselor în platformă va fi semnalată prin primirea unui email de confirmare.

RetuRO încurajează toți producătorii să aleagă optiunea favorabilă nevoilor lor, în funcție de profilul afacerii și să finalizeze înregistrarea produselor cât mai curând posibil. De asemenea, este foarte important ca informațiile furnizate de producători în Registrului de Ambalaje SGR să fie corecte și exacte pentru că, ulterior, aceste date vor fi folosite pentru recunoașterea produselor SGR la toate punctele de colectare, inclusiv la automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM); așadar, implicarea producătorilor în acest proces este crucială pentru buna funcționare a Sistemului Garanție-Returnare în România.

Misiunea RetuRO este de a implementa cel mai mare proiect de economie circulară al României - Sistemul de Garanție-Returnare. Cu ajutorul acestui proiect, România va beneficia de un mediu mai curat și mai verde și va atinge țintele de colectare și reciclare impuse la nivel european prin noul pachet pentru economie circulară al Uniunii Europene. Sistemul de Garanție-Returnare va impulsiona piața de reciclare din România, oferind cantități semnificative și de calitate de materie primă.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Registrul de Ambalaje este acum deschis pentru înregistrarea tuturor produselor ce vor fi parte din SGR