Lectură de 3 minute

11 Apr 2024 - Știri și Noutăți

Reacția IKEA la acuzațiile Greenpeace: Suntem în dezacord complet față de modul în care IKEA este reprezentată în acest studiu

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Organizaţia de mediu Greenpeace a acuzat retailerul suedez IKEA că este implicat în distrugerea pădurilor străvechi din România pentru producţia de mobilier, acuzaţii pe care IKEA a spus că le analizează cu seriozitate.

Sursa foto: Unsplash.com

IKEA respinge acuzațiile din raportul Greenpeace, explicând faptul că există o diferență între noțiunile "păduri mature" și "păduri cu caracter primar".

Redăm răspunsul IKEA în întregime:

Am analizat atent raportul Greenpeace pentru România, publicat pe 10 aprilie, și suntem în dezacord complet față de modul în care IKEA este reprezentată în acest studiu, în care se susține faptul că lemnul din pădurile virgine și cvasi-virgine, protejate de lege, ajunge în piesele de mobilier IKEA. Fără excepții, nu acceptăm utilizarea de lemn provenit din păduri virgine și cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele noastre.

Considerăm că este necesară o protecție susținută, din partea tuturor, pentru a evita deteriorarea naturalității pădurilor și a biodiversității. De aceea, cu fiecare ocazie, am încurajat un dialog deschis și transparent pe această temă. Prin urmare, respingem acuzațiile prezentate în raport, întrucât informațiile expuse creează confuzie prin interpretarea diferită a noțiunilor de "păduri mature" și "păduri cu caracter primar".

Raportul Greenpeace sugerează că vârsta arborilor este singurul criteriu pentru a defini pădurile virgine. Cu toate acestea, există mai multe criterii pentru definirea pădurilor virgine, vârsta fiind doar unul dintre acestea. Conform legislației aplicabile în România și standardului FSC de certificare a managementului forestier, criteriile de identificare a pădurilor virgine și cvasi-virgine includ, dar nu se limitează la, nivelul de perturbare sau management, compoziția speciilor din arboret, prezența tuturor stadiilor de dezvoltare ale pădurii, proporția arborilor aflați la limita fiziologică de vârstă, prezența lemnului mort în toate stadiile de descompunere și altele.

Pădurile virgine și cvasi-virgine reprezintă o categorie de păduri cu valoare ridicată de conservare (PVRC). Protecția acestora face parte din cerințele codului de conduită al furnizorilor IKEA (IWAY) privind silvicultura. Deoarece lemnul nostru este certificat FSC, toate lanțurile de aprovizionare și pădurile sunt supuse unor verificări anuale de către organismele de certificare acreditate de FSC - audituri ale lanțului de custodie și ale managementului forestier. În plus față de aceste audituri, IKEA efectuează anual mai multe audituri forestiere și audituri ale lanțului de aprovizionare cu lemn.

O investigaţie Greenpeace a descoperit că lemn din păduri străvechi, inclusiv păduri din Munţii Carpaţi, este utilizat de compania suedeză la producţia de mobilier. Mai mulţi producători externi care lucrează pentru IKEA ar utiliza lemn din aceste păduri valoroase. Potrivit Greenpeace, 30 de produse de la aceşti furnizori au fost descoperite în magazinele de mobilă din 13 ţări.

Citeste si:
eMAG lansează un shop dedicat cosmeticelor: peste 80.000 de produse puse la bătaie
eMAG lansează un shop dedicat cosmeticelor: peste 80.000 de produse puse la bătaie

"IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaţilor româneşti, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform raportului. O nouă investigaţie Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum şapte producători ai produselor populare IKEA, precum umeraşele Bumerang, scaunele Ingolf, patul pentru bebeluşi şi cadrul de pat pentru copii Sniglar sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. Cel puţin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România şi Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluţie, în loc să participe activ înrăutăţind criza climatică şi a biodiversităţii", se precizează într-un comunicat al organizaţiei, conform sursei citate.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Reacția IKEA la acuzațiile Greenpeace: Suntem în dezacord complet față de modul în care IKEA este reprezentată în acest studiu