Lectură de 4 minute

01 Feb 2024 - Știri și Noutăți

Raport PwC: Apar semne de redresare a pieței globale de fuziuni și achiziții în 2024, după doi ani de scădere accentuată

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Piața de fuziuni și achiziții va reveni pe o traiectorie ascendentă în 2024, semnalând finalul unei perioade de doi ani în care a cunoscut cea mai mare contracție din ultimul deceniu, potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends 2024 Outlook. 
 

Sursa foto: Pixabay

În 2023, atât volumul, cât și valoarea tranzacțiilor au înregistrat scăderi, de 6% și, respectiv, 23% comparativ cu anul anterior, continuând un declin care a început în 2022. Pe parcursul ultimilor doi ani, valoarea totală a tranzacțiilor s-a înjumătățit, în timp de numărul s-a redus cu 17%, cele mai afectate fiind mega tranzacțiile (- 60%).

Revenirea de anul acesta se anunță a fi diferită și moderată comparativ cu entuziasmul de tranzacționare de la finalul anului 2020 și mai ales din anul record 2021. Sunt trei factori cheie care susțin optimismul în această privință: evoluția pozitivă a piețelor financiare din ultima perioadă, stimulată de încetinirea inflației și așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor, cererea/oferta de tranzacții și nevoia strategică a multor companii de a se adapta și de a-și transforma modelele de afaceri. În 2023, România a continuat să aibă o evoluție contrară celei globale, fiind pe plus în valoare, datorită tranzacțiilor mari, de peste un miliard euro, realizate în energie și retail. Anul 2024 a început pozitiv și se preconizează menținerea acestei tendințe, chiar dacă, cel mai probabil, nu va atinge valoarea de anul trecut.

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner și Advisory Leader PwC România

În 2023, volumele de tranzacții la nivel global au crescut în sectorul aerospațial și al apărării, minerit și metale, energie și utilități, industria farmaceutică, producție industrială, industria auto și tehnologie, comparativ cu 2022. Aceste sectoare par că vor continua să atragă investiții și în acest an, iar viitoarele domenii de interes pentru subsectoare includ AI, semiconductori, vehicule electrice, baterii și stocare de energie, biotehnologie, tehnologie spațială, sănătate și brokeraj de asigurări.

Tranzacțiile cu valoare mare, cele mai lovite de instabilitatea din ultimii ani, au dat primele semne de redresare în ultimul trimestru al anului trecut, când au fost realizate de altfel și cele mai importante tranzacții ale anului trecut - preluarea Pioneer de către Exxon, pentru 59,5 miliarde de dolari, și cea a Hess de către Chevron, pentru 53 miliarde de dolari.
Începutul de an a adus vești despre câteva mega tranzacții care sunt în pregătire, precum achiziția Juniper Networks de către Hewlett Packard pentru 14 miliarde de dolari, achiziția Global Infrastructure Partners de către Blackrock, la o valoare de 12 miliarde de dolari.

Adaptarea la o piață de fuziuni și achiziții diferită. Fondurile au patru trilioane de dolari neutilizați

Investitorii privați pot contribui la o sporire a activității de M&A, mai ales în condițiile unei concentrări de capital neutilizaț de 4 trilioane de dolari, la care se adaugă active în administrare în valoare de 12 trilioane de dolari, un nivel aproape dublu față de cel din 2019, anterior pandemiei.

Având în vedere că numeroase fonduri de capital privat se apropie sau au depășit termenele tipice pentru investițiile din portofoliu, acestea se vor afla sub o presiune tot mai mare din partea partenerilor lor pentru exit și returnarea capitalului.

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare

Din cauza cererii reținute a cumpărătorilor și a reticenței de a vinde la evaluări mai mici, ne așteptăm ca, atunci când activele de calitate vor ajunge pe piață, acestea să fie foarte competitive. În astfel de situații, pregătirea va fi esențială, iar rapiditatea poate fi un diferențiator important, menționează raportul.

Atractivitatea fuziunilor și achizițiilor din partea companiilor a crescut, de asemenea. Într-un moment în care schimbările rapide generate de megatendințele globale, inclusiv digitalizarea și decarbonizarea, aduc transformări majore, companiile își reevaluează strategiile și caută să se reinventeze pentru a rămâne competitive

Mai mult, condițiile de creditare de la începutul anului 2024 sunt net îmbunătățite în comparație cu cele din 2023, când creditorii instituționali se străduiau să sindicalizeze datoriile, iar piețele datoriilor erau efectiv închise.

PwC este o rețea de firme prezentă în 151 de țări cu mai mult de 364.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul consultanței pentru afaceri, auditului și consultanței fiscale.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Raport PwC: Apar semne de redresare a pieței globale de fuziuni și achiziții în 2024, după doi ani de scădere accentuată