Lectură de 4 minute

17 Aug 2020 - Știri și Noutăți

Protest în HoReCa. Restaurantele și terasele își suspendă activitatea

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Restaurantele și terasele care fac parte din Organizația Patronală HORA anunță că își vor suspenda activitatea miercuri, 19 august, în semn de protest față de refuzul autorităților de a redeschide restaurantele, precum și față de îngrădirea programului și a modului de funcționare a locațiilor. Reprezentanții HoReCa, una dintre cele mai afectate industrii în pandemia de Covid-19, cer redeschiderea completă a restaurantelor, în condiții de siguranță.

"Având în vedere faptul că industria HORECA din România se confruntă cu o situație de criză fără precedent, ne simțim obligați să luăm o poziție fermă și să organizăm un protest pașnic prin suspendarea activității, miercuri 19.08.2020 între orele 17:00-18:00, acțiune la care vom respecta toate prevederile sanitare in vigoare. La protest vor participa atât angajații cât și partenerii industriei. Recurgem la această soluție deoarece numeroasele apeluri făcute de HORA la adresa guvernului au rămas fără răspuns iar responsabilitatea pe care o avem față de angajații noștri nu ne poate lăsa nepăsători. Locurile de muncă din industria ospitalității salvează vieți!", se arată într-un comunicat HORA.

HoReCa înainte de pandemia Covid-19

Înainte de criza COVID-19, în industria HORECA activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro și aproximativ 400.000 de angajați reprezentând 10% din numărul total al angajaților care activează în sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați si aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).

Totodată industria HoReCa contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.

"Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de primele șase luni ale anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori. Toți cei care lucrează în sau pentru industria HORECA pot participa la protestul de miercuri, 19 august, pentru a trage impreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie. Miercuri, între orele 17:00 și 18:00 întrerupem vânzarea și ne poziționăm în fața restaurantelor și a teraselor cu pancarte însoțite de mesaje ferme, prin care ne exprimăm, pașnic și conform normelor de prevenire a răspândirii COVID-19, nemulțumirea față de măsurile adoptate", susțin reprezentanții HORA.

Aceștia mai arată că, potrivit unui studiu HORA realizat împreună cu Alianța pentru Turism, efectuat pe o perioadă de 5 ani, aportul industriei HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07.

"În ceea ce privește activitatea din alte țări europene se poate observa că industria HORECA poate funcționa. În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România. Considerăm că in țara noastră creșterea numărului de infecții se datorează lipsei reglementărilor adecvate și imposibilității statului de a asigura respectarea celor existente. Luând în considerare faptul că redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările.

Așa cum s-a putut observa, creșterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanțelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăți iar incapacitatea autorității centrale și locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări și controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situația pandemică în care ne aflăm. Considerăm că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste restricții se aduc doar mari prejudicii sectorului HORECA. Nu există argumente pentru blocarea acestui sector iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiind afectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați", se arată într-un punct de vedere semnat de președintele HORA, Daniel Mischie.

Citeste si:
Tutunul încălzit a devenit nelipsit în cluburi, restaurante, mall-uri sau acasă
Tutunul încălzit a devenit nelipsit în cluburi, restaurante, mall-uri sau acasă

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Protest în HoReCa. Restaurantele și terasele își suspendă activitatea