Lectură de 3 minute

17 Oct 2022 - Știri și Noutăți

Prolemn: Marii retaileri au scos lemnul de foc și peleţii din ofertă

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Marii retaileri au scos din ofertă lemnul de foc, peleţii şi bricheţii, la câteva zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 134/2022 care prevede plafonarea preţului la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece, avertizează Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn.

Sursa foto: Pexels

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a criticat recent Ordonanţa de Urgenţă care plafonează preţul materialelor lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece, despre care susține că nu îşi va atinge scopul declarat, acela de a proteja populaţia.

Retailerii susțin că decizia ar putea duce la obstacole în piaţa lemnului, generând dificultăţi de achiziţie a lemnului de foc şi a produselor derivate din lemn, cu repercusiuni asupra consumatorului final. Așa cum se știe, Guvernul a plafonat prețul lemnului de foc la 400 lei/metru cub, decizie criticată de foarte multă lume.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România include mai multe companii de retail alimentar şi nealimentar din România, inclusiv mari magazine de mobilă și bricolaj: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Profi, Selgros şi este membră a Confederaţiei Patronale “Concordia” şi a organizaţiei “EuroCommerce”.

Ce spun firmele din sector

Un sondaj realizat de către organizaţia profesională Prolemn, în colaborare cu Comunitatea Forestierilor – Fordaq, arată că majoritatea firmelor din sector (93%) consideră că activitatea le va fi puternic afectată, direct şi indirect.

În același timp, peste 70% dintre operatori estimează că va apărea penurie în piaţă, în special în zonele de câmpie, aflate la mare distanţă de resursa de lemn, iar securitatea energetică a celor mai vulnerabile comunităţi va fi afectată.

Operatorii economici de pe întreg lanţul valoric al distribuţiei lemnului anunță că vor aplica măsuri diferite, în contextul intrării în vigoare a actului normativ. Cei mai mulţi dintre respondenţi (44%) declară că vor factura separat lemnul de foc în plafonul impus de OUG 134 şi separat serviciile de transport, depozitare, despicare, paletizare, distribuţie etc.

În contextul în care lemnul de foc are TVA de 5%, iar serviciile de 19%, preţul final plătit de populaţie pentru acelaşi produs (lemn de foc despicat, paletizat, distribuit) va fi mai mare cu 7 - 10%, apreciază industria.

În cazul furnizorilor care vor vinde lemnul ca sortimente de lemn rotund, nesortat, ceea ce presupune aplicarea unui TVA de 19%, este vorba de o creştere directă de 14% a preţurilor pentru populaţie.

De asemenea, peste 16% dintre operatori spun că vor rezilia contractele de exploatare a masei lemnoase, 11% vor rezilia contractele de furnizare, 18% vor înceta producţia de lemn de foc, 29% că vor stoca produse până la modificarea ordonanţei, în timp ce 30% susțin că vor creşte exporturile pentru a limita pierderile pe piaţa internă.

"Din păcate, efectul pozitiv al legii este limitat, deoarece prevederea nu se aplică pentru toate categoriile de resursă de lemn utilizate pentru încălzire. Astfel, este nevoie de o clarificare legislativă pentru aplicarea prevederii şi pentru deşeurile din industria lemnului redirecţionate ca resursă de încălzire pentru populaţie, care constituie o resursă importantă, de două milioane metri cubi, anual, precum şi pentru peleţi şi bricheţi", susţine Cătălin Tobescu, preşedintele Prolemn.

Datele Prolemn arată că România recoltează comercial doar 33% din creşterea pădurii, faţă de o medie europeană de 67%, cu un indice de recoltă comercială de sub 3 mc/an/hectare, în coada ţărilor europene.

Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicaţii industriale. Constituită în anul 2020, asociaţia numără în prezent peste 30 de membri - companii din industria de prelucrare a lemnului.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prolemn: Marii retaileri au scos lemnul de foc și peleţii din ofertă