Lectură de 2 minute

18 Aug 2021 - Știri și Noutăți

Proiect de reducere a birocrației pentru comercianți: dispare obligația de a avea un curs de vânzător, birocrația la lichidarea stocurilor, sunt încurajați producătorii locali

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are în vedere reducerea birocrației pentru comercianți printr-un proiect de ordonanță de urgență. Se are în vedere eliminarea unor cursuri obligatorii pentru vânzători, dispare birocrația de la lichidarea stocurilor, iar fermierii vor putea vinde direct clienților, fiind adusă în discuția noțiunea „from-farm-to-fork”, potrivit ministrului de resort, Claudiu Năsui.

Prin noul proiect ar urma să fie eliminat cursul pentru vânzători, realizat la stat, pentru care se aplică deja o taxă, iar prețurile variază între 500 și 700 de lei. În plus, noul proiect de ordonanță de urgență are în vedere și eliminarea birocrației necesarea la soldarea stocurilor.

,,Dacă o firmă voia să-și lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocrație întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm și interdicția de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face ușor”, explică ministrul Claudiu Năsui printr-un mesaj pe pagina de Facebook.

Producătorii ar putea ajunge direct la consumatori

Proiectul de lege ar aduce clarificări și pentru tipul de comerț „from-farm-to-fork”, prin care produsele fermierilor să poată ajunge la consumatori, fără intermediari.

,,De exemplu, în Europa s-a extins recent modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari. Cum funcționează? Fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să își livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier'', explică ministrul.

Astfel, noul proiect de lege ar urma să încurajeze relația directă dintre producători și consumatori, precum și modalitățile de livrare și primire a produselor. În plus, ar exista mai multe avantaje, printre care și posibilitatea clienților de a comanda o varietate de produse locale proaspete de la mai mulți producători locali, fără costuri suplimentare de livrare și o valoare minimă pentru comenzi.

De asemenea, producătorii ar avea o serie de beneficii, printre care:

  • predictibilitatea comenzilor și veniturilor la intervale regulate scurte,
  • transportul organizat doar a produselor solicitate,
  • efecte de cross-marketing extinse,
  • posibilitatea unei implicări/investiții ajustată la talia producției dar și ajustabilă ușor atât în sensul extinderii cât și al restrângerii activității,
  • diversificarea vânzărilor,
  • minimizarea riscului de desfacere către un număr limitat de cumpărători,
  • posibilitatea concentrării livrării într-o singură zi și un interval scurt de timp,
  • minimizarea costurilor de livrare către mai mulți clienți printr-o singură întâlnire''.

De asemenea, toate produsele sunt verificate de ANSVSA, iar toate entitățile sunt înregistrate la ANAF.

Citeste si:
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 

Proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului privind modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, aflat în dezbatere publică, poate fi citit aici.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Proiect de reducere a birocrației pentru comercianți: dispare obligația de a avea un curs de vânzător, birocrația la lichidarea stocurilor, sunt încurajați producătorii locali