Lectură de un minut

22 Oct 2021 - Știri și Noutăți

Producătorul de cafea Meinl renunță la faimosul logo în urma acuzațiilor de rasism

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Meinl, companie furnizoare de cafea și ceai premium, a anunțat că renunță la logoul său din cauza acuzațiilor de rasism. Logoul original al companiei, care datează din 1920, reprezintă un tânăr otoman cu fes din pânză roșie, care ar vehicula stereotipuri rasiste, fiind și o aluzie la faptul că boabele de cafea au ajuns la Viena prin intermediul turcilor, informează AFP, potrivit RFI.  

,,Acest logo nu se mai potrivește cu vremurile'', a spus Herbert Vlasaty, codirector al companiei Julius Meinl am Graben, odată cu redeschiderea unui magazin, după ce a fost închis mai multe luni pentru renovare.

Logo-ul a fost refăcut în 2004 fiind stilizat în alb pe fond roșu. Noul logo păstrează doar fesul, în condițiile în care identitatea mărcii s-a schimbat constant de-a lungul anilor.

Julius Meinl a fost furnizor al curții imperiale din Habsburg și a înființat un magazin în 1862 pe prestigioasa stradă comercială Am Graben. Compania funcționează astăzi în aproximativ 70 de țări și, potrivit site-ului său web, are aproximativ 1.000 de angajați.

Logoul companiei a fost o vreme lungă o sursă de controverse și, în 2007, militanții anti-rasiști au început o campanie împotriva companiei producătoare de cafea, folosind versiunea originală a logo-ului pentru a protesta împotriva stereotipurilor rasiste, spunând că imaginea reprezintă colonizarea și opresiunea.

Firma a respins acest lucru și l-a numit o „interpretare proastă”. În Austria, o altă sursă culinară de controverse continuă, astfel că restaurantele continuă să afişeze în meniu prăjituri denumite "negru în cămaşă" (Mohr im Hemd), adică o persoană de culoare în cămașă, fiind, de fapt, un desert cu cacao, cremă de ciocolată şi frişcă.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Producătorul de cafea Meinl renunță la faimosul logo în urma acuzațiilor de rasism