Lectură de 3 minute

14 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Producătorul de ambalaje Exonia: Astăzi au explodat prețurile. Industria procesatoare de celuloză și hârtie ar putea colapsa

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Producătorul de ambalaje Exonia din Iași anunță că prețurile la hârtie europeană au crescut luni, 14 martie, cu circa 30-40%, după ce importurile de hârtie din Rusia au fost sistate. Compania susține că are stocuri, iar pe termen mediu, continuarea tendinței de creștere a consumurilor și de scumpire a hârtiei, ar putea duce la colaps industria procesatoare de celuloză și hârtie.

„Pe fondul blocării accesului la materia primă rusească, prețul hârtiei pe piața europeană a explodat astăzi! Majoritatea producătorilor de hârtie kraft au anunțat un val de scumpiri fără precedent cu procente ce variază între 30 - 40% și care intră în vigoare de îndată, motiv de îngrijorare în rândul industriei tipografice autohtone și așa destul de afectată de recesiune. Măsura se suprapune cu informația neoficială conform căreia, Guvernul Ucrainei a decis confiscarea tuturor mărfurilor aflate în tranzit dinspre Rusia, situație în care se află și o cantitate mare, de peste 250 Tone hârtie, destinată pentru Fabrica de Ambalaje Exonia”, a explicat Tiberiu Stoian, directorul Exonia, pe LinkedIn.

Costurile mari la utilități și blocarea importurilor de hârtie din Rusia, de unde Exonia aducea circa 20-25% din totalul necesar pentru producerea ambalajelor, au generat majorarea prețurilor hârtiei europene.

Creșterea costurilor cu utilitățile de peste 300% pentru utilizatorii industriali din ultimele 12 luni, dar mai ales blocarea importurilor de hârtie din Federația Rusă, coroborate cu creșterea cererii de sacoșe fabricate din hârtie, sunt consecințe ale situației geopolitice din această perioadă, în care noi, producătorii de ambalaje din Uniunea Europeană suntem victime colaterale, alături de partenerii noștri - lanțurile de retail și operatorii din HoReCa, care sunt cei mai importanți consumatori de sacoșe biodegradabile manufacturate din hârtie la Fabrica De Ambalaje Exonia”, explică Stoian.

Exonia, cu o capacitate de procesare de 3.500 de tone anual, are cinci furnizori europeni de hârtie, iar blocarea accesului la achiziție pe piața rusă nu o va afecta pe termen scurt, datorită stocurilor pe care le deține în depozite, însă măsura ar putea afecta industria pe termen lung. „Pe termen lung, continuarea tendinței de creștere a consumurilor și de scumpire a hârtiei, ar putea duce la colaps industria procesatoare de celuloză și hârtie, cu consecințe catastrofale pentru multe industrii aflate în aval”, explică Stoian.

Exonia: Cerem imperativ clienților să își reducă consumul

Directorul Exonia cere clienților să reducă cantitatea folosită, să transmită comenzi mai rar și în tiraj mai redus.

„Din acest considerent, lansez un apel la toți marii consumatori de sacoșe din hârtie dar și de ambalaje în general, să inițieze cât mai urgent posibil programe de stimulare a consumului responsabil din partea utilizatorilor finali, care trebuie să înțeleagă faptul că sacoșele fabricate de noi sunt extrem de rezistente, permit re-utilizarea de cel puțin 3-4 ori, să nu le mai considere de unică întrebuințare și să contribuie astfel la reducerea cantităților de materii prime necesare fabricării lor, care sunt accesabile greu în această perioadă și cu costuri din ce în ce mai mari.

Nu credeam să vină vreodată ziua în care să cerem imperativ clienților să își reducă consumul, să raționalizeze utilizarea produselor noastre și în consecință să ne transmită comenzi cât mai rar și cu tiraje cât mai reduse. Ne adaptăm la situație și sperăm să depășim această perioadă nefastă pentru industria românească”, explică Stoian.

Citeste si:
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni

Planul Exonia este ca până în 2024 să crească capacitatea de producție a ambalajelor biodegradabile cu 300%. Anul acesta, Exonia a bugetat investiții de 12 milioane de euro pentru a reloca producția în Iași, într-un spațiu de zece ori mai mare, care va permite creșterea volumelor livrate. Banii se vor duce spre noi echipamente și un parc fotovoltaic care va susține circa 70% din producția de energie electrică, un sector unde prețurile au explodat în ultimele luni din acest an.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Producătorul de ambalaje Exonia: Astăzi au explodat prețurile. Industria procesatoare de celuloză și hârtie ar putea colapsa