Lectură de 6 minute

04 Sep 2023 - Știri și Noutăți

Principalele branduri chinezești care au cucerit întreaga lume

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Mărcile chinezești se globalizează, iar unele dintre ele s-au strecurat deja în rândul publicului larg. Unele branduri, precum Lenovo și Tencent, chiar au dat peste cap foștii lideri ai industriei și sunt acum jucători importanți în domeniile lor respective. Iată care sunt principalele branduri chinezești care au cucerit întreaga lume. 

Sursa foto: Unsplash

Deși poate exista o anumită prejudecată inerentă cu privire la produsele "made in China" din cauza reputației țării ca producător cu costuri reduse, câteva companii au reușit să distrugă această imagine, scrie businessinsider.com.

Dar acest statut vine la pachet cu investiții uriașe în marketing și branding pentru a depăși sensibilitățile politice care pot apărea odată cu proprietatea lor chineză, a adăugat el.

De la platforme de social-media la producători de PC-uri, iată ce companii chinezești au reușit să se impună în afara Chinei.

Lenovo

  • Companie înființată în: 1984
  • Cota de piață: 24% în 2022 (la nivel mondial)
  • Concurenți: HP, Dell, Apple

Cel mai mare producător de PC-uri din lume nu este american - este brandul tehnologic Lenovo din China.

În 2022, Lenovo a livrat aproape 69 de milioane de unități PC, acaparând 24% din cota de piață globală, potrivit firmei de cercetare Gartner.

Lenovo a depășit gigantul tehnologic american HP în ceea ce privește livrările totale de PC-uri în urmă cu aproximativ 10 ani și acum se află ferm pe primul loc.

Fondată în 1984, cu o creștere rapidă în China, Lenovo a cumpărat unitatea de PC-uri a IBM, liniile de laptopuri ThinkPad și de desktop-uri ThinkCentre pentru 1,25 miliarde de dolari în 2004.

Citeste si:
Cifrele înregistrate de Lenovo în T3 2023/24: care au fost principalele motoare de creștere
Cifrele înregistrate de Lenovo în T3 2023/24: care au fost principalele motoare de creștere

Deși în 2005 a existat un oarecare scepticism cu privire la această tranzacție, un analist de la JPMorgan Chase numind-o "o mișcare îndrăzneață, dar riscantă", Lenovo a făcut ca fuziunea să funcționeze.

Conducerea chineză a avut o abordare de neatârnare față de compania americană, iar acest lucru a făcut ca firma să meargă înainte, a scris Tim Bajarin, consultant în tehnologie pentru revista Time în 2015 .

Achiziția IBM de către Lenovo este un studiu de caz în ceea ce privește fuziunile internaționale de succes care implică culturi diferite.

DJI, cel mai mare producător de drone din lume

  • Companie înființată în: 2006
  • Cota de piață în 2022: peste 70% (la nivel mondial)
  • Concurenți: Parrot, Skydio, XAG

Înființată în 2006 într-un cămin universitar, DJI este cel mai mare producător de drone din lume, cu birouri în SUA, Europa și Japonia.

A lansat prima sa dronă gata de zbor, Phantom 1, în 2013 și a continuat să producă drone pentru o varietate de scopuri, inclusiv pentru filmări, însămânțări agricole și operațiuni de căutare și salvare.

În 2021, compania deținea o cotă de piață de 76% din piața mondială a dronelor de consum și comerciale, potrivit Statista.

Este atât de dominantă pe piața dronelor de jucărie încât a eliminat concurența sa mai veche - producătorul francez de drone Parrot, fondat în 1994.

În 2019, Parrot a declarat că iese de pe piața dronelor de jucărie pentru a se concentra pe dronele comerciale - o mișcare pe care observatorii au atribuit-o concurenței acerbe din partea DJI.

DJI este o companie privată, așa că nu își publică situațiile financiare.

În calitate de producător chinez de drone, DJI a intrat în vizorul autorităților americane, pe fondul tensiunilor dintre Washington și Beijing. Printre clienți se numără consumatorii obișnuiți și guvernele.

În 2020, Departamentul Comerțului a adăugat DJI pe o listă de entități care restricționa companiile americane să exporte produse către producătorul de drone.

Trezoreria a impus, de asemenea, restricții de investiții pentru DJI în 2021, susținând că tehnologia dronelor sale a fost folosită pentru a supraveghea musulmanii uiguri din China.

Cu toate acestea, consumatorii din SUA pot continua să cumpere și să utilizeze dronele DJI.

Tencent

  • Compania a fost fondată în: 1998
  • Cota de piață: 13,2% în 2021 (la nivel global, în funcție de venituri)
  • Concurenți: Sony, Microsoft, NetEase

Uitați de japonezii de la Sony și de americanii de la Microsoft. Cea mai mare companie de jocuri din lume este din China.

Tencent se numără printre mastodonții de pe scena tehnologică din China. Trioul de companii este atât de mare încât are propriul acronim - BAT: Baidu, Alibaba și Tencent.

În afara Chinei, Tencent s-ar putea să nu fie un nume cunoscut, dar jucătorii ar fi familiarizați cu titlurile sale de succes.

Tencent este cea mai mare companie de jocuri video din lume în funcție de venituri și a fost impulsionată de jocurile sale "Honor of Kings" și "PUBG Mobile". Ambele blockbustere sunt jucate de milioane de oameni din întreaga lume.

În prima jumătate a anului 2023, "Honor of Kings" a obținut venituri de 766 de milioane de dolari din jocuri pentru dispozitive mobile, în timp ce jocul său "PUBG Mobile" a adus 344 de milioane de dolari, potrivit datelor Apptica, o firmă de analiză.

În afară de jocuri, afacerile Tencent includ platforma WeChat, care este omniprezentă în China. WeChat este o aplicație de mesagerie, o platformă social-media și o "superaplicație" de plăți pe care Elon Musk încearcă să o imite cu platforma sa social-media X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.


Xiaomi

  • Compania a fost fondată în: 2010
  • Cota de piață: 13% în al doilea trimestru al anului 2023 (la nivel mondial)
  • Concurenți: Samsung, Apple

Companiile de tehnologie Apple și Samsung pot fi nume familiare pentru majoritatea americanilor, dar firma chineză Xiaomi se află pe locul al treilea în ceea ce privește livrările de smartphone-uri la nivel mondial, ceea ce arată că tehnologia chineză a devenit din ce în ce mai răspândită.

În timp ce Samsung se află pe primul loc, cu 21% din cota de piață globală în ceea ce privește livrările de smartphone-uri în al doilea trimestru al anului 2023, iar Apple se află pe locul al doilea, cu o cotă de 17%, Xiaomi nu este atât de departe, pe locul al treilea, cu o cotă de piață de 13% în al doilea trimestru al anului 2023, potrivit Canalys, o companie de marketing tehnologic.

De fapt, Xiaomi - care este cunoscută mai ales pentru telefoanele sale de buget redus - a depășit gigantul din Silicon Valley, Apple, ca al doilea mare producător de smartphone-uri în al doilea trimestru din 2021, potrivit unei analize Canalys de la acea vreme.

În afară de telefoanele mobile, Xiaomi este cunoscută pentru aspiratoarele sale robotizate și pentru produsele sale inteligente pentru casă.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Principalele branduri chinezești care au cucerit întreaga lume