Lectură de 2 minute

28 Jul 2020 - Știri și Noutăți

FOTO Cum arată primul centru comercial pentru obiecte second hand

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

În unele părÈ›ii ale lumii reciclarea a devenit o componentă esenÈ›ială a stilului de viață. Este È™i cazul oraÈ™ului industrial Eskilstuna din Suedia, în plină reconversie ecologică, unde se află primul centru comercial dedicat în totalitatea obiectelor second hand È™i care este compus din 13 magazine.

Centrul comercial dedicat obiectelor second hand ReTuna se află în oraÈ™ul muncitoresc Eskilstuna, situat la o oră de mers cu trenul de capitala Stockholm. ReTuna are o suprafță de 5.000 de metri pătraÈ›i, este deÈ›inut de municipalitate È™i a oferit locuri de muncă pentru aproape 60 de persoane, scrie Agerpres.

OraÈ™ul este practic imaginea unei localităţi care s-a orientat spre ecologie în anii 1990 pentru a se reinventa. "Suntem un oraÅŸ industrial tradiÅ£ional, am cunoscut dificultăţi ÅŸi a trebuit să găsim un mijloc de a consolida încrederea ÅŸi de a ne asuma responsabilităţi pentru a face din Eskilstuna o localitate industrială modernă", a explicat primarul social-democrat, Jimmy Jansson.

Centrul comercial de obiecte second hand există din 2015

Centrul comercial ReTuna care între 250.000 È™i 300.000 de vizitatori în fiecare an nu este o noutate, el fiind deschis în urmă cu cinci ani, în 2015. Însă tocmai anul acesta a fost desemnat de Guiness World Records ca fiind "primul centru comercial din lume destinat în întregime produselor reparate, reciclate sau restaurate".

Anna Bergström, reprezentantul centrului comercial ReTuna spune că deÈ™i nu se poate compara cu giganÈ›ii din sectorul de larg consum, complexul atrage un număr considerabil de vizitatori È™i are un profil din ce în ce mai mainstream.

Mallul obiectelor second hand dispune de două etaje, unde se regăsesc 13 magazine de echipamente informatice, librării, jucării pentru copii ÅŸi un magazin de mobilă, unde consumatorii îÈ™i pot face cumpărăturile la fel ca într=un magazin tipic, mai spune Anna Bergström.


Pe lângă shopping, ReTuna oferă ÅŸi posibilitatea unui program de pregătire profesională timp de un an în domeniul 'recycle design', designul de produse reciclate. În Å£ara "Kapskam" (jena de a cumpăra ceva nou), obiectele la a doua mână au devenit ceva normal. Å¢ara nordică are o lungă tradiÅ£ie de magazine de ocazie, însă ReTuna este un simbol.

DeÈ™i deÈ›ine giganÈ›i internaÈ›ionali precum retailerul de fashion H&M sau brandul de mobilă IKEA, Suedia intenÅ£ionează să fie un model ecologic pentru întreAGA lume ÅŸi să devină una dintre primele ţări cu emisii neutre de carbon la orizontul anului 2045.

Citeste si:
O inițiativă pentru un mediu mai curat – SARANTIS GO
O inițiativă pentru un mediu mai curat – SARANTIS GO

Sursă foto: ReTuna Page

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  FOTO Cum arată primul centru comercial pentru obiecte second hand