Lectură de 3 minute

06 Apr 2021 - Știri și Noutăți

PENNY Otopeni, desemnată cea mai sustenabilă clădire din Centrul și Estul Europei în cadrul BREEAM Awards

Anca Olteanu

Proiectul PENNY Otopeni este cel mai sustenabil din Centrul și Estul Europei, potrivit BREEAM Awards. Investiția retailerului în clădirea concept a presupus un cost suplimentar de aproximativ 550.000 de euro, astfel valoarea magazinului depășind 2,5 milioane de euro.

BREEAM Awards este un eveniment anual care oferă recunoaștere proiectelor și organizațiilor care, în opinia unei comisii independente de evaluare, conduc piața cu realizări semnificative în proiectarea, dezvoltarea și managementul clădirilor sustenabile.

„Noi vom continua să căutăm cele mai bune și inovatoare soluții pentru magazinele noastre, cu obiectivul de a reduce până la finalul anului 2022 cu 12% consumul mediu de electricitate/m2 suprafață de vânzare, raportat la anul 2012”, a declarat Traian Despa, Construction Manager PENNY.

În 2020, PENNY Otopeni a redus consumul de energie electrică, precum și emisiile de CO2:

  • În 2020, magazinul a consumat cu 18% mai puțină energie față de un magazin standard PENNY.

    Citeste si:
    Auchan deschide al treilea magazin cu haine second-hand in hipermarketul din Timisoara
  • Pe acoperișul magazinului sunt 120 de panouri fotovoltaice, 55 de tuburi solare care aduc lumină naturală și difuză în magazin, precum și aproximativ 1.000 de mp de acoperiș înierbat.

  • Anul trecut, magazinul din Otopeni a produs 55.315 kWh prin intermediul panourilor fotovoltaice, ceea ce a reprezentat 21% din totalul de energie electrică consumat de acesta. Tradus în indicatori de mediu, acest fapt a făcut posibilă evitarea a 74.549,25 kg emisii CO2.

  • A fost testat sistemul CO2 (R744) în magazinul din Otopeni. Acesta presupune folosirea unui agent de răcire natural, care este mai sigur și care are cel mai mic potențial de încălzire globală.

„O mare parte dintre inovațiile care au fost testate în acest magazin (de exemplu: panourile fotovoltaice, acoperișul sau peretele verde, stațiile de încărcare pentru mașini electrice, etc.) au fost preluate și în celelalte magazine nou deschise. Reușita înregistrată ne ambiționează să continuăm proiectele pentru dezvoltarea de magazine prietenoase cu mediul înconjurător”, a declarat Daniel Gross, CEO PENNY | REWE România.

Citeste si:
PENNY se extinde cu al treilea magazin în Pitești, județul Argeș

Magazinul PENNY din Otopeni

Magazinul PENNY din Otopeni, județul Ilfov, de pe strada 23 August, nr. 234 - 238, are un spațiu de vânzare de 788 m2 și o echipă de 14 angajați. Pentru confortul clienților săi, magazinul dispune de patru case de marcat și de un număr de 53 de locuri de parcare, dintre care trei pentru persoanele cu dizabilități.

In parcarea magazinului este amplasată și o stație de încărcare a mașinilor electrice. Printre alte servicii oferite clienților se numără și echiparea cu monitoare a zonelor de vânzare din dreptul raionului de fructe și legume, a casieriei și a măcelăriei, serviciul eMAG easybox din parcarea magazinului, cât și un dispozitiv electronic unde clienții își pot întocmi cu ușurință propriul card de fidelitate.

În plus, stocurile de produse de panificație dispun de monitorizare video, ceea ce asigură o informare corectă a clienților cu privire la disponibilitatea produselor. De asemenea, clienții pot beneficia și de o soluție digitală denumită infinity shopping shelf care permite comanda articolelor care nu sunt disponibile în magazin, precum articole pentru grătar sau grădină, electrocasnice sau produse pentru bricolaj.

PENNY este conceptul grupului german REWE și unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de trei centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda și Bacău. În prezent, rețeaua PENNY Market în România este alcătuită din 280 de magazine la nivel național și o echipă dedicată formată din 5.000 de angajați.

Retail.ro /  Știri și Noutăți /  PENNY Otopeni, desemnată cea mai sustenabilă clădire din Centrul și Estul Europei în cadrul BREEAM Awards