Lectură de un minut

09 Jun 2016 - Știri și Noutăți

Legea supermarketurilor a fost aprobata: preturile produselor romanesti ar putea fi modificate

Cu 293 de voturi si niciunul impotriva, plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri legea care ii obliga pe comercianti sa expuna la raft 51% produse romanesti. Aceasta va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.

 

 

 

Legea impune ca cel putin jumatate din produsele vandute sa fie de provenienta romaneasca:

„comerciantii au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare."


Se prevad si alte modificari cu impact imediat pe zona de retail:

Citeste si:
Amazon atacă segmentul supermarketurilor: ce planuri are gigantul online

- eliminarea taxelor de raft pentru producatorii romani

- stabilirea unui termen de plata de 7 zile calendaristice pentru produsele proaspete

Exceptie fac comerciantii care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro. Se mentioneaza ca "in lunile de iarna, decembrie-februarie legumele si fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comerciantilor mentionati.”

Producatorii romani se asteapta ca preturile produselor romanesti din supermarketuri sa scada odata cu implementarea Legii 321 (Legea supermarketurilor), tocmai pentru ca nu vor mai fi impuse taxe suplimentare.

Citeste si:
8 schimbări bune aduse de pandemie în retail

Anterior propunerea a fost amanata de mai multe ori si contestata de patronate.

Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Legea supermarketurilor a fost aprobata: preturile produselor romanesti ar putea fi modificate