Lectură de un minut

28 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Olanda introduce taxa pentru zahăr și scade TVA-ul pentru fructe și legume

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Noul guvern olandez introduce o taxă  pe zahăr și vrea, în schimb, să elimine TVA-ul pentru fructe și legume. Din noul acord face parte și introducerea unei etichete cu originea produsului, potrivit Retail Detail. 

Acordul propus de noua coaliție guvernamentală olandeză include câteva măsuri care vor avea un impact asupra industriei de retail și a celei alimentare. Astfel, noul guvern va crește impozitarea băuturilor zaharoase. De asemenea, este posibil să se introducă o taxă pe zahăr și va crește acciza la tutun: prețul unui pachet de țigări va crește de la 7,2 euro la 10 euro în următorii ani.

Fructele și legumele vor fi mai ieftine

Pe de altă parte, fructele și legumele vor fi mai ieftine pentru consumatori. Coaliția vrea să testeze dacă și cum TVA-ul poate fi redus de la 9% la 0%. Însă, acest lucru este posibil doar prin consultări cu Uniunea Europeană, care aplică în prezent o cotă minimă de 5% pentru aceste produse.

Pe de altă parte, Guvernul vrea să încheie acorduri obligatorii cu industria de retail cu privire la introducerea de alimente mai sănătoase în supermarketuri. Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum va primi un buget mai mare pentru a-și îndeplini rolul. Alimentele produse vor fi etichetate cu o etichetă de origine pentru a încuraja alegerile conștiente, mai scrie publicația.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Olanda introduce taxa pentru zahăr și scade TVA-ul pentru fructe și legume