Lectură de 4 minute

07 Feb 2023 - Știri și Noutăți

Numărul telefoanelor stricate din România e mai mare decât populația țării

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Obiceiul de a schimba des telefoanele mobile cu altele noi a făcut ca, în prezent, în lume să existe peste 16 miliarde de telefoane mobile stricate sau ieșite din uz, o treime fiind în Europa. Doar în 2022, conform estimării realizate de un forum de specialitate, au ieșit din uz 5,3 miliarde de astfel de gadgeturi.

Sursa foto: Pixabay.com

În România, statisicile nu sunt deloc îmbucurătoare. Există mai multe telefoane mobile, stricate sau care nu mai sunt folosite, decât populația țării. Mai exact, conform estimărilor Asociației RESPO DEEE, la nivelul anului 2022 în casele și în sertarele românilor existau nu mai puțin de 23 de milioane de telefoane mobile, în creștere cu un milion față de anul 2020, când studiile indicau o cifră estimativă de 22 de milioane de telefoane.

Conform ultimelor date oferite de EESC- European Economic Social Comittee, 90% dintre adulții din Uniunea Europeană dețin un telefon mobil, jumătate dintre acestea fiind smartphone-uri. Se estimează că vânzările de telefoane mobile vor ajunge la 5 milioane de unități pe zi în 2023.

Sporirea nivelului de trai în țările din Europa a determinat, mai ales în ultimii 7-8 ani, o schimbare a comportamentului și apetitului oamenilor legat de consum și în ce privește produsele electrice și electronice. Cumpărăm mai mult ca niciodată și înlocuim frecvent telefoanele mobile, atrași de oferte, noile modele și performanță sporită sau o rezoluție mai bună la camera foto. La nivelul României tendința de cumpărare este în continuare în creștere, sporită mai ales de ofertele de Black Friday și discounturi, ce există acum aproape tot anul. Suntem încurajați să cumpărăm, însă problema cea mai mare este ce facem cu aceste telefoane mobile stricate sau scoase din uz. Cele mai recente date arată că numărul telefoanelor din sertarele românilor a crescut anul trecut și a ajuns la 23 de milioane de device-uri, o cifră cu un milion mai mare decât cea raportată la nivelul anului 2020.

Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE

Telefoanele stricate sau scoase din uz trebuie reciclate

Din păcate, foarte multe persoane aleg să păstreze produsele în casă, chiar dacă nu le mai folosesc, ori, și mai alarmant, le aruncă la gunoi sau în mediul înconjurător, ignorând pericolele majore pe care componentele acestora le pot avea asupra naturii și sănătății oamenilor.

Telefoanele mobile fac parte din categoria de produse electronice care pot fi reciclate în proporție de 90%. Smartphone-urile sunt compuse, în mare parte, din metal (45%), sticlă (32%), plastic (17%), conțin metale prețioase, precum aur, argint, cupru sau cobalt, dar și substanțe toxice ce pot afecta grav sănătatea oamenilor dar pot contamina și solul, odată ce acestea ajung la gropile de gunoi.

“Faptul că nu reciclăm telefoanele mobile este o reală problemă, nu doar în Romania sau Uniunea Europeană, ci peste tot în lume. Un smartphone conține peste 70 de elemente în componență, mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev. Prin reciclarea telefoanelor trebuie să înțelegem că ne aducem o contribuție esențială asupra sănătății mediului înconjurător. Smartphone-urile conțin materiale rare precum tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur și 29 de tone de minereu de argint”, mai spune Pocol.

Citeste si:
Kaufland lansează E-Mobility, un serviciu dedicat încărcării mașinilor electrice. Cum funcționează acesta
Kaufland lansează E-Mobility, un serviciu dedicat încărcării mașinilor electrice. Cum funcționează acesta

Din păcate, conform studiului reBuy, Romania are o rată de reciclare de doar 11% a telefoanelor mobile stricate sau scoase din uz si ne aflam astfel pe ultimul loc în Uniunea Europeana.

74 de milioane de tone de DEEE-uri vor fi generate anual în 2030

Datele oficiale ale Națiunilor Unite indică faptul că lumea a generat 53,6 milioane de tone metrice de DEEE-uri numai în 2019. Dintre acestea, doar 17,4% au fost reciclate. DEEE-urile reprezintă categoria de deșeuri cu cea mai mare creștere în prezent, iar statisticile arată că vom genera la nivel global, în anul 2030, aproximativ 74 de milioane de tone DEEE anual.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice, în cazul de față telefoanele mobile, nu trebuie aruncate la gunoi și nici nu trebuie păstrate în locuințe alături de alte produse, ci trebuie transportate personal la centre de reciclare dedicate/magazine de produse noi sau predate spre colectare companiilor care oferă acest serviciu.

De exemplu, Asociația RESPO DEEE pune la dispoziție recipiente gratuite (cutii sau containere de diverse dimensiuni), care pot fi comandate telefonic la 0 800 800 21 sau online pe www.respo.ro/solicitare-cutii-de-colectare/. Odată livrate, aceste recipiente vor putea fi umplute cu deșeurile de echipamente electrice și electronice pe care dorim să le oferim spre reciclare și transportate personal spre centre de recoltare ori se poate comanda telefonic preluarea acestora de către companii autorizate.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Numărul telefoanelor stricate din România e mai mare decât populația țării