Lectură de 3 minute

05 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Noi restricții pentru magazine, mall-uri și restaurante. Până la ce oră vor funcționa

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis astăzi noi restricții pentru a preveni valul 5 al pandemiei. Printre restricții este prevăzută și activitatea mall-urilor, a magazinelor și restaurantelor, care vor fi deschise în intervalul 05:00 - 22:00, se arată în hotărârea CNSU. 

,,Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici, dispuși în interiorul sau în afara parcurilor și centrelor comerciale, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. Se propune ca măsura să nu se aplice unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale, precum și benzinăriilor'', potrivit CNSU.

CNSU mai propune ca activitatea în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafața mai mică sau egală de 200 metri pătrați să fie permisă tuturor persoanelor fără să facă dovada vaccinării, a testării sau a trecerii prin boală, însă, cu o distanță de 2 metri între persoane și o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană.

,,Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore'', potrivit CNSU.

Restricții pentru magazine, mall-uri și restaurante

Este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare la 30% din capacitatea acestora în intervalul orar 05:00 - 22:00 în județele și localitățile în care rata de incidență acumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

,,Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore'', mai arată CNSU.

Măsurile prevăzute anterior se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, inclusiv în interiorul centrelor și parcurilor comerciale. Ca excepție de la măsurile prevăzute anterior, în intervalul orar 22,00-05,00 pot activa operatorii economici care au activitate de livrare la domiciliu.

Citeste si:
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Noi restricții pentru magazine, mall-uri și restaurante. Până la ce oră vor funcționa