Lectură de 3 minute

10 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Noile malluri care se deschid în 2022: cine le construiește și când ar trebui să fie gata

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Pitești, Albă Iulia și București sunt orașele unde sunt așteptate cele mai mari deschideri de spații comerciale din țară, fiind urmate de Timișoara și Vaslui. În total, este așteptată inaugurarea a aproape 90.000 de metri pătrați de spații noi de retail.

Parcurile de retail continuă să fie formatul preferat de dezvoltatori și în 2022, în condițiile în care peste 80% din cei 100.000 metri pătrați de spații noi anunțați pentru acest an, vor fi livrate în astfel de scheme, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

Extinderea cu 16.500 metri pătrați a Colosseum Mall din București este singurul proiect de tip mall care ar urma să fie finalizat în acest an, reprezentând și primul centru comercial livrat în Capitală după șase ani fără niciun astfel de proiect nou. Extinderea ar urma să fie gata în prima parte a acestui an.

Scallier, Prime Kapital (in joint-venture with MAS Real Estate), Square 7 Properties - Mitiska și Iulius Group au printre cele mai consistente planuri de extindere pe piața de retail din România. De remarcat de asemenea, și interesul grupului austriac Supernova pentru acest segment imobiliar, care și-a făcut intrarea pe piața de retail românească în 2020 prin achiziția centrului comercial Jupiter din Pitești, și a continuat investițiile și în 2021, când a preluat unui pachet de şase proprietăti comerciale operate de Cora, devenind astfel un jucător relevant.

„Activitatea pe piața de retail a rămas efervescentă, pe fondul revenirii consumului, reflectat în evoluția vânzărilor de retail, care în 2021 au avut un ritm de creștere peste cel înregistrat în 2019. Această dinamică, susținută atât de vânzările de produsele alimentare, cât și de cele nealimentare, se reflectă în planurile de extindere a portofoliilor deținute în România anunțate de dezvoltatori, care au în prezent în diferite etape de dezvoltate proiecte care totalizează circa 300.000 metri pătrați. Dacă și în 2022, țintele principale pentru noi proiecte vor fi de asemenea orașele de sub 150.000 de locuitori, iar formatele dominante vor fi parcurile de retail, începând cu 2023 am putea vedea o revenire a interesului pentru orașe mari și pentru centre comerciale de tip mall”, a declarat Bogdan Marcu, partner, retail agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Dezvoltările de centre comerciale inaugurate în 2021

În România, în 2021, au fost livrate zece noi proiecte de retail, cu o suprafață totală de circa 100.000 metri pătrați, șase dintre acestea, cumulând 70.000 metri pătrați fiind finalizate în ultimul trimestru. Atenția dezvoltatorilor s-a îndreptat cu predilecție spre orașe terțiare, cu mai puțin de 150.000 de locuitori, unde au construit în special parcuri de retail, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, interesul dezvoltatorilor s-a concentrat pe orase in care stocul de spații moderne este redus, precum, Bârlad, Sfântu Gheorghe, Roșiorii de Vede, Mediaș, Baia Mare sau Focșani fiind printre beneficiarii de noi proiecte de retail în 2021. Singurul proiect livrat anul trecut în Bucuresti a fost reprezentat de prima fază a Fashion House Pallady, cu un total de 8.500 mp.

Cele mai importante livrări, din punct de vedere a suprafeței, din 2021 au fost Prahova Value Centre (21.900 mp), Sepsi Value Centre (16.300 mp) și Bârlad Value Centre (16.300 mp), toate dezvoltate de Prime Kapital – MAS Real Estate, unul dintre cei mai activi jucători de pe piață, în timp ce Scallier și Square 7 Properties – Mitiska și-au extins de asemenea portofoliile de pe piața locală în cursul anului trecut.

Citeste si:
Paștele la ParkLake: proiecții de astronomie, ouă Kinder și târg de cadouri
Paștele la ParkLake: proiecții de astronomie, ouă Kinder și târg de cadouri

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Noile malluri care se deschid în 2022: cine le construiește și când ar trebui să fie gata