Lectură de 2 minute

19 Jul 2022 - Știri și Noutăți

Nemții, cei mai mari producători de înghețată din UE. Românii, la coadă

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Germania este principalul producător de înghețată din UE, urmată de Franța și Italia, potrivit datelor Eurostat. România se află undeva în partea de jos a clasamentului, cu un consum mediu de circa 3 kilograme pe cap de locuitor, adică de peste cinci ori mai puțin, comparativ cu belgienii, care ocupă prima poziție în topul mondial. 

Nemții au fost cei mai producători de înghețată din UE, în 2020, potrivit datelor Eurostat, urmați de francezi - 516 milioane de litri și italieni - 509 milioane de litri. Germania nu este doar cel mai mare producător de înghețată, ci produce și cea mai ieftină înghețată la un preț de 1,3 euro pe litru. La polul opus se află Franța, cel mai mare preț (2,2 euro/litru de înghețată), urmată îndeaproape de Italia, cu prețul mediu de 2 euro pe litru de înghețată.

Cât privește România, aceasta se află în partea de jos a clasamentului cu o producție de 33,8 milioane litri, în 2020, comparativ cu 41,3 milioane litri, în anul anterior. Pentru acest an, producătorii se așteaptă, însă, la vânzări bune, în contextul temperaturilor ridicate, De altfel în prima parte a anului, vânzările au fost mai mari cu peste 15%, potrivit estimărilor din piață. Sortimentele preferate de români sunt vanilia, ciocolata și înghețata cu fructe, la gramaje mari, în special.

Producția de înghețată a UE, în 2020, a depășit 2,9 miliarde de litri, în scădere cu 9% față de anul precedent. Statele membre au avut livrări către țările terțe în valoare totală de 752 de milioane de euro, comparativ cu importuri de 182 de milioane de euro. Dacă importurile de înghețată s-au redus cu 4%, raportat la 2019, exporturile au crescut cu 5%.

Cei mari consumatori din lume sunt belgienii, cu o medie de 16,7 kilograme pe cap de locuitor pe an, urmați de americani – 13,4 kg. În topul țărilor producătoare se mai află Spania – 9 kg, Japonia – 8,5 kg și Australia – 7,1 kg, potrivit datelor Statista pentru 2021.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Nemții, cei mai mari producători de înghețată din UE. Românii, la coadă