Lectură de 2 minute

07 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Ministrul Agriculturii dă vina pe magazine pentru prețurile mari la alimente: „Producătorii au făcut eforturi să mențină prețurile stabile”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că lanțurile de magazine sunt responsabile pentru creșterile prețurilor alimentelor de la raft, în contextul în care producătorii încearcă să mențină costurile stabile. Autoritățile lucrează în prezent la o analiză a produselor care ar urma să fie incluse într-un coș de cumpărături și a măsurilor fiscale care s-au putea aproba.

Întrebat despre plafonarea prețului la alimente, ministrul Agriculturii a trasmis că alimentele nu vor fi raţionalizate.

„La nivel global pot exista zone unde poate apărea penuria de alimente. În România şi în Europa, în general, la nivelul de producţii pe care noi le avem este exclus să apară o criză alimentară. Legat de ceea ce s-a vehiculat în spaţiul public, vă spun un singur lucru: că alimentele nu vor fi raţionalizate, ca să eliminăm şi această zonă în care unii care nu cunosc agricultura României şi capacitatea fermierilor români de a produce speculează. Deci nu s-a luat niciodată în calcul raţionalizarea alimentelor, să ajungem ca pe vremurile de dinainte, să luăm alimente pe cartelă. Legat de mijloacele de intervenție ale statului în echilibrarea și menținerea unei sustenabilități a producătorilor și a consumatorilor, la nivelul Partidului Social Democrat și la nivel guvernamental analizăm mai multe metode de intervenție în vederea sprijinirii, pe de-o parte, a producătorului, de partea cealaltă, a cetățeanului”, a declarat Chesnoiu în cadrul unei conferințe de presă.

În prezent, autoritățile lucrează la o analiză a măsurilor pentru prețurile la alimentele de bază ce compun coșul de cumpărături, unde încă nu s-a stabilit un număr, iar documentul are în vedere aspecte care țin de „angajament bugetar, de o echilibrare a pieței”.

„O franzelă a pornit de la 1 leu și, din cauza faptului că în domeniul morăritului și panificației există mai mulți factori de risc, printre care nivelul prețului la energie, gaze și cereale, se manifestă o ușoară creștere a acestui domeniu. Să știți că producătorii au făcut eforturi să mențină prețurile stabile. Faptul că pleacă de la poarta fabricii un produs cu un preţ şi ajunge pe rafturile magazinelor la un preţ majorat să ştiţi că nu producătorul de alimente, care ştie foarte bine să producă şi să ne pună pe masă alimente de calitate şi la un preţ rezonabil, are vreo influenţă, ci de foarte multe ori cei care comercializează aceste produse. Nu de puţine ori am discutat cu fermierii şi cu producătorii de alimente şi îmi spuneau că retailerii nu au acceptat renegocieri de preţuri, nu au acceptat să ajusteze valoarea contractelor, dar, cu toate astea, preţurile la raft au crescut. Şi atunci trebuie să ne uităm către cei care fac comerţ, nu către cei care produc, pentru că producătorii români vor menține un nivel stabil al prețurilor”, a mai declarat Chesnoiu.

Sursa foto: Facebook Ministerul Agriculturii

Citeste si:
C&A vrea să se extindă cu magazine mai mici în centrele orașelor europene
C&A vrea să se extindă cu magazine mai mici în centrele orașelor europene
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ministrul Agriculturii dă vina pe magazine pentru prețurile mari la alimente: „Producătorii au făcut eforturi să mențină prețurile stabile”