Lectură de 2 minute

05 Oct 2021 - Știri și Noutăți

Ministerul Finanțelor va acorda finanțări mai mari întreprinderilor, prin IMM Factor

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Ministrul Finanțelor propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar și a perioadei de acordare a garanțiilor până la data de 31 decembrie, anul acesta. Mai mult, este prelungită și perioada de plată a grantului până la data de 31 octombrie, anul viitor. 

Plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile în conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1.800.000 euro per întreprindere. Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii plafonul crește de la 120.000 euro la 270.000 euro, iar pentru cele care activează în domeniul producției primare de produse agricole, plafonul se modifică de la 100.000 euro la 225.000 euro.

Astfel, în urma consultărilor cu finanțatorii implicați în programul IMM Factor, a asociațiilor profesionale ale instituțiilor de credit și a instituțiilor financiare nebancare, este propusă eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantată garanția de stat, având în vedere că operațiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garanții în mod obișnuit.

,,Totodată, este necesară și modificarea procedurii de recuperare a creanțelor rezultate din plata garanțiilor emise pentru finanțările acordate în cadrul Programului, în sensul evidențierii cât mai clare a rolurilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv a finanțatorilor în această procedură, odată cu propunerea de eliminare a ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantată garanția de stat'', explică Ministerul Finanțelor.

I.M.M Factor sprijină accesul la finanțare al IMM-urilor prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru liniile de finanțare pe termen scurt, pentru finanțarea de tip comercial. Programul presupune acordarea de garanțiid e stat în favoarea fiecărui beneficiar eligibil pentru finanțările de tip factoring cu regres. Finanțările sunt acordate de cei înscriși în program, pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ministerul Finanțelor va acorda finanțări mai mari întreprinderilor, prin IMM Factor