Lectură de 3 minute

16 Jul 2020 - Știri și Noutăți

Mega Image a fost amendat de ANPC cu 15.000 de lei pentru nereguli în pandemie

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Retailerul Mega Image a fost amendat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu 15.000 de lei, după ce inspectorii sanitari au descoperit mai multe nereguli în urma controalelor realizate de la începutul pandemiei de Coronavirus în România, scrie Wall-street.ro. Ulterior publicării acestui articol, retailerul a transmis un punct de vedere în care susține că problemele au fost soluționate, iar creșterile de prețuri din perioada stării de urgență nu au fost nejustificate.

Din februarie până în iunie, inspectorii au efectuat 105 acțiuni de control tematice sau pentru cercetarea reclamațiilor în magazinele Mega Image și Shop&Go.

Inspectorii sanitari au constatat mai multe abateri în magazinele Mega Image:

  • Majorări de preț în perioada stării de urgență față de perioada anterioară stării de urgență, fiind verificate prețurile alimentelor de bază și ale produselor dezinfectante pentru perioada ianuarie 2019 – februarie 2020;
  • Produse alimentare cu termen de valabilitate expirat;
  • Lipsa elementelor de identificare și caracterizare cu data limită de consum, precum ingrediente alergene, denumirea produselor și a producătorilor, condiții de păstrare și data fabricației;
  • Nerespectarea promoțiilor;
  • Ambalaje deteriorate, nerespectarea condițiilor prescrise și declarate;
  • Nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare a produselor alimentare;
  • Lipa informării țării de orgine pentru legume și fructe proaspete;
  • Produse de patiserie depreciate calitativ.

ANPC a oprit temporar de la comercializare produsele care prezentau deficiențe de etichetare sau informare și a oprit definitiv de la comercializare produsele alimentare nesigure, improprii consumului uman. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate amenzi în valoare de 15.000 de lei.

La finalul lunii martie, Mega Image anunța că reduce prețurile la peste 1.000 de produse și oprește orice creșteri de prețuri la raft pentru toate produsele din portofoliul său, cel puțin până la finalul lunii aprilie. Măsura a fost luată ca urmare a pandemiei COVID-19, care a dus la creșteri de prețuri la unele produse pe întreg lanțul de producție și de distribuție.

Mega Image este unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din România cu o reţea ce cuprinde peste 780 de magazine în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Târgovişte, Timișoara, Bacău, Focșani şi alte oraşe din ţară. Mega Image face parte din Ahold Delhaize Group, retailer internaţional ce operează în prezent pe trei continente.

Ulterior publicării acestui articol, retailerul a transmis un punct de vedere în care susține că problemele au fost soluționate, iar creșterile de prețuri din perioada stării de urgență nu au fost nejustificate.

„Informațiile sunt generale și prezintă situații care au fost punctuale și care sunt deja soluționate. Menționăm că avem frecvent controale în magazinele noastre care vizează toate punctele din articol, dar care sunt rezolvate imediat în cazul în care există abateri. Prin urmare, concluziile din articol nu pot fi considerate în mod general și dau o amploare falsă pentru fiecare punct. Anumite puncte au fost avertismente și au fost deja luate măsuri pentru a rezolva abaterile semnalate, iar unele au fost contestate dacă nu au fost susținute. În ceea ce privește prețurile, nu am avut creșteri nejustificate de prețuri în perioada stării de urgențe. Abaterile privind depășirea termenului de valabilitate pentru unele produse, depășirea punctuală a termenelor de livrare a comenzilor online ca urmare a suprasolicitării din perioada stării de urgență nu pot reprezenta concluzii generale și pot induce în eroare. Dorim să menționăm că suntem deschiși în comunicarea cu clienții noștri, avem numeroase canale prin care comunicăm direct și primim informații despre diferite situații din magazine, fiecare este verificată și soluționată punctual în maximum 48 de ore. Vom continua să colaborăm îndeaproape cu autoritățile și să rezolvăm imediat cazurile unde sunt semnalate abateri”, a transmis Mega Image.

Citeste si:
Achiziționarea magazinelor Profi de către Mega Image, în atenția Consiliului Concurenței
Achiziționarea magazinelor Profi de către Mega Image, în atenția Consiliului Concurenței

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Mega Image a fost amendat de ANPC cu 15.000 de lei pentru nereguli în pandemie