Lectură de 2 minute

16 Mai 2022 - Știri și Noutăți

McDonald’s se retrage din Rusia și a început vânzarea afacerii cu 850 de restaurante

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Lanțul de restaurante fast-food McDonald’s a declarat luni că a început procesul de vânzare a fabricii sale din Rusia, care include 850 de restaurante și cei 62.000 de angajați, fiind cea mai recentă companie care a părăsit Rusia de când a început conflictul, scrie Associated Press. 

Gigantul fast-food-ului a subliniat criza umanitară cauzată de război, spunând că păstrarea afacerilor sale în Rusia „nu mai este sustenabilă și nici nu este în concordanță cu valorile McDonald’s”.

Compania din Chicago a anunțat la începutul lunii martie că își închide temporar magazinele din Rusia, dar va continua să plătească angajații. Luni, a spus că va căuta ca un cumpărător rus să angajeze acești muncitori și să-i plătească până la închiderea vânzării. Nu a identificat un potențial cumpărător.

CEO Chris Kempczinski a spus că „dedicarea și loialitatea angajaților față de McDonald’s”, dar și a sutelor de furnizori ruși au făcut ca o decizie dificilă să plece. McDonald’s a declarat că intenționează în acest timp să înceapă să îndepărteze arcadele aurii și alte simboluri și semne cu numele companiei. Compania a spus că își va păstra mărcile înregistrate în Rusia.

Primul McDonald's din Rusia s-a deschis în mijlocul Moscovei în urmă cu mai bine de trei decenii, la scurt timp după căderea Zidului Berlinului. A fost un simbol al relaxării tensiunilor din Războiul Rece dintre Statele UNite și Uniunea Sovietică.

McDonald's a fost primul restaurant fast-food american care s-a deschis în Uniunea Sovietică. Decizia McDonald's de a pleca vine în timp ce alți giganți americani din alimentație și băuturi, inclusiv Coca-Cola, Pepsi și Starbucks, au întrerupt sau închis operațiunile în Rusia,.

Și alte companii s-au retras din Rusia, iar altele au rămas parțial. McDonald’s a spus că se așteaptă să înregistreze o taxă împotriva câștigurilor între 1,2 și 1,4 miliarde de dolari din cauza părăsirii Rusiei. Restaurantele sale din Ucraina sunt închise, dar compania a spus că o să continue să plătească salariile întregi pentru angajații săi de acolo.

McDonald’s a spus că ieșirea din Rusia nu își va schimba previziunile de a adăuga un număr net de 1.300 de restaurante în acest an, ceea ce va contribui cu aproximativ 1,5% la creșterea vânzărilor la nivel de companie, mai scrie publicația citată.

Citeste si:
Polonezii de la Pepco, dezamăgiți de vânzările slabe. Retailerul va deschide încă 400 de magazine în 2024
Polonezii de la Pepco, dezamăgiți de vânzările slabe. Retailerul va deschide încă 400 de magazine în 2024

McDonald’s are peste 39.000 de locații în peste 100 de țări. Majoritatea sunt deținute de francizați - doar aproximativ 5% sunt deținute și operate de companie.

Luna trecută, McDonald’s a raportat că a câștigat 1,1 miliarde de dolari în primul trimestru, în scădere față de peste 1,5 miliarde de dolari cu un an mai devreme. Veniturile au fost de aproape 5,7 miliarde de dolari

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  McDonald’s se retrage din Rusia și a început vânzarea afacerii cu 850 de restaurante