Lectură de 2 minute

03 Nov 2022 - Știri și Noutăți

„Marcel”, robotul care corectează prețurile din Carrefour

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Effective Retail Intelligent Scanner (ERIS) este primul robot autohton destinat comercianților care își doresc să-și eficientizeze afacerea prin verificarea mai facilă a prețurilor și stocurilor de la raft. Poreclit Marcel, robotul a fost prezentat în premieră la GoTech World 2022 și, în viitor, va fi complet autonom.

Sursa foto: Adapta Robotics

Adapta Robotics, companie specializată pe designul și producția de roboți non-industriali pentru automatizarea sarcinilor executate în mod uzual de oameni a legat un parteneriat cu Carrefour România care devine, astfel, primul retailer din România care folosește robotul ERIS. Acesta este un robot dedicat industriei de retail pentru automatizarea identificării lipsei stocurilor și prevenirea erorilor de preț la raft. ERIS este capabil să identifice prețurile afișate la raft și să raporteze când acestea nu corespund cu cele din baza de date și trebuie modificate. În procesul de scanare, robotul obține și informații legate de stocul produselor și poate să emită atenționări privind necesitatea de aprovizionare la raft.

„Dorința noastră este să automatizăm prin roboți fizici task-urile care pot fi repetitive sau plictisitoare, sau care nu pot fi automatizate prin soluții clasice, precum cele din fabrici,de pe liniile de producție sau din medii dinamice precum magazinele - așa cum ne-au arătat și nevoile Carrefour. Credem că roboții vor juca un rol din ce în ce mai important în viața de zi cu zi și noi dorim să îi dezvoltăm în România, ținând cont de nevoile identificate,” a spus Mihai Crăciunescu, fondator Adapta Robotics.

Cum funcționează robotul ERIS, poreclit Marcel

ERIS are nevoie de un operator pentru a funcționa, persoana având sarcina să împingă robotul prin fața rafturilor cu produse. Folosind camere video și senzori, tehnologia AI a robotului identifică prețurile și produsele arondate fiecărei etichete. Apoi, având deja încărcată în baza sa de date lista de prețuri a comerciantului, ERIS compară prețurile de la raft și semnalează operatorului dacă un preț scanat nu corespunde cu ceea ce există în baza de date. Operatorul poate, în această situație, să schimbe prețul, ERIS fiind echipat și cu un printer de etichete.

Pe ecranul de afișare al robotului, operatorului i se comunică dacă împinge robotul cu o viteză prea mare prin dreptul unui raft sau dacă este prea aproape de raft. Fiind bazată pe camerele video care „recunosc” prețurile de la raft, ERIS are probleme atunci când un produs nu are absolut deloc o etichetă tradițională sau una electronică. În viitor, această limitare va fi depășită în momentul în care tehnologia AI va permite camerelor și scannerelor să recunoască, propriu-zis, produsele de pe raft, nu doar prețurile.

Citește articolul integral pe Wall-Street.ro.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  „Marcel”, robotul care corectează prețurile din Carrefour