Lectură de un minut

19 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Lovitură letală pentru italieni: prețul pizzei a explodat în ultima lună

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Costul preparării unei pizza Margherita clasice a crescut luna trecută în Italia de peste două ori mai repede decât inflaÈ›ia generală, din cauza creÈ™terii preÈ›urilor la uleiul de măsline È™i la brânza mozzarella.

Sursa foto: Pixabay

Suma totală cheltuită pe ingrediente È™i energie pentru a găti mâncarea prin excelență din Napoli a crescut cu 18,4% în luna mai față de anul precedent, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe date Istat È™i ale Ministerului Economiei.

Indicatorul lunar continuă să depășească cu mult rata globală a inflaÈ›iei, care s-a situat luna trecută la 8%. Cu toate acestea, ritmul de creÈ™tere a preÈ›urilor a scăzut față de aprilie È™i se compară cu un vârf de peste 30% înregistrat în noiembrie.

Costul de achiziționare a unei pizza preparate a crescut cu doar 7,7% față de anul trecut, ceea ce sporește atractivitatea ieșirii la restaurant.

Indicele Pizza realizat de Bloomberg a reunit date privind făina, roșiile, mozzarella, uleiul de măsline și consumul de electricitate necesar pentru alimentarea unui cuptor.

Cea mai mare creÈ™tere de la o lună la alta a fost pentru roÈ™ii, care au fost cu 7,5% mai scumpe decât în aprilie. Energia a fost singurul element care a scăzut, cu 1,4%.

De asemenea, costul pastelor făinoase a crescut din nou în luna mai, potrivit datelor Istat. Grupul de apărare a consumatorilor Assoutenti a cerut un boicot naÈ›ional al pastelor începând cu 22 iunie, după ce guvernul de la Roma a decis să nu acÈ›ioneze pentru a contracara creÈ™terea preÈ›urilor în cadrul unei reuniuni de luna trecută.

Citeste si:
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  Lovitură letală pentru italieni: preÈ›ul pizzei a explodat în ultima lună