Lectură de 3 minute

22 Mar 2021 - Știri și Noutăți

Lockerele pentru ridicarea comenzilor de mâncare, o tendință tot mai populară adoptată în pandemie de către restaurante

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

În contextul pandemiei care limitează tot mai mult contactul fizic, comercianții afectați de restricții caută soluții pentru a-și menține afacerile. Astfel, tot mai mulți retaileri alimentari au optat pentru un serviciu mai vechi dar care abia acum devine popular: conceptul de food lockers. Acesta este de interes în rândul restaurantelor și lanțurilor de fast-food ca un răspuns la servirea clienților și ar putea fi următorul trend în industrie.

Food lockers sunt cel mai simplu definite ca "dulapuri" de depozitare a comenzilor cu mâncare, ca niște "vestiare" unde este stocată și de unde este ridicată mâncarea comandată de clienți, notează Business Insider. Pot avea dimensiuni diferite, iar la fel de bine temperaturile pot varia - unele sunt încălzite, în timp ce altele sunt răcite - ca să păstreze alimentele la temperatura optimă, până când sunt preluate. Modelele mai avansate dispun și de lumină UV pentru a distruge bacteriile.

Unitățile fast-food au ales un astfel de serviciu mai ales în perioada pandemiei. Deși anumite restaurante aveau deja implementată tehnologia cu mult înaintea crizei generate de Covid-19, cele mai multe au adoptat alternativa mai ales în ultimul an, de când s-au concentrat pe metode mai sigure de livrare și colectare.

În principiu, clienții pot face comenzi online în avans sau prin modalitățile puse la dispoziție de locație, ca apoi să le ridice singuri din compartimentele desemnate la comandă. De asemenea, și livratorii de mâncare pot opta pentru aceste casete.

Pentru deblocarea compartimentelor sunt diverse opțiuni: fie este introdus un cod primit la plasarea comenzii, fie este scanat un QR code, fie este introdus un mesaj text; dispozitivele sunt prevăzute cu touchscreen sau cu încuietori electronice cu pin.

Aceste lockere pot fi o soluție salvatoare în prezent, când distanțarea socială este impusă în mai toate sectoarele de consum, eliminând contactul clienților cu personalul din restaurant. În plus, permit ridicarea comenzilor la o anumită oră prestabilită, lucru care reduce timpul petrecut în locație, dar și numărul persoanelor care pot fi în același timp în așteptare.

Printre lanțurile de fast-food care au adoptat acest sistem se numără Burger King, Smashburgers, KFC și alte branduri în special din SUA. De altfel, KFC a avut un test în Japonia încă din octombrie anul trecut și utilizează ceva asemănător în Moscova. Aici sunt folosite benzi transportatoare iar comenzile sunt plasate în cutii de către roboți, clienții pot plăti cu cardul sau în baza unui sistem biometric de recunoaștere facială, lucruri care au făcut locația din Moscova să fie catalogată drept un "restaurant al viitorului".

Istoria conceptului datează din 1895, când în Berlin era deschis primul automat cu mâncare caldă, o formă rudimentară a ceea ce se lansează astăzi în restaurante. Pe măsură de tehnologiile au avansat, au fost dezvoltate alternative tot mai performante. Printre avantajele utilizării acestor lockere sunt spațiul mic de ocupare și numărul redus de angajați necesari pentru manevrarea operațiunilor.

Citeste si:
Românii de la Rottaprint se extind în internațional: comenzi în 14 țări, în 2023
Românii de la Rottaprint se extind în internațional: comenzi în 14 țări, în 2023

Odată cu pandemia care a schimbat mult stilul de viață, astfel de automate devin tot mai căutate, iar multe companii încearcă să inoveze conceptul. Dacă în mod normal în cutii sunt depozitate produse precomandate, anul acesta a fost lansat un sistem de pick-up cu mâncare făcută pe loc.

Sunt planificate plasări de lockere similare și în clădiri rezidențiale sau de birouri, campusuri universitare sau extinderi în locații precum birouri, centre sportive și nu numai, de diverse companii. Printre cei care s-au arătat interesați de astfel de proiecte se numără nu doar restaurante, precum Automat Kitchen și Brooklyn Dumpling Shop - ambele din SUA - care deja le-au implementat cu propria versiune, ci și dezvoltatori sau corporații precum Alchemista.

sursa foto: captură YouTube / Viral Press

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Lockerele pentru ridicarea comenzilor de mâncare, o tendință tot mai populară adoptată în pandemie de către restaurante