Lectură de 2 minute

06 Mai 2020 - Știri și Noutăți

Liviu Rogojinaru, secretar de stat, către retailerii presați să plătească chirii în mall-uri, dar nu au bani: Cea mai bună soluție este instanța

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Liviu Rogojinaru, secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, a transmis, în cadrul conferinței retailArena Sessions, retailerilor care sunt presați de mall-uri să plătească, chiriile deși au magazinele închise în perioada stării de urgență, soluția de a apela la instanțele de judecată, menționând că nu crede că situația va fi lămurită printr-o lege în Parlament.

„Statul nu are voie să se bage în mediul privat. Această lacună legislativă se poate repara într-un singur mod constructiv, luat legătura cu o parte politică, pentru a face o inițiativă legistivă, apoi un proiect de lege, care să fie trecut prin Parlament”, a declarat Liviu Rogojinaru în cadrul conferinței organizată de Wall-street.ro și Retail.ro.

Secretarul de stat a precizat că situațiile similare din celelalte state, în care retailerii cer să fie scutiți de la plata chiriei în perioada stării de urgență, dar centrele comerciale refuză acest lucru, au fost rezolvate prin negociere, fără implicare autorităților.

„În celelalte țări, în situații similare, s-a negociat direct, B2B, între retailer și proprietarii de malluri. Soluția este destul de îmbârligată. Eu sunt de aceeași părere cu retailerul. În toate statele s-a făcut o negociere directă între retailer și proprietarii de mall-uri. De pe altă parte, dacă vreți să vă îndreptați către instanță, și asta ar fi o soluție, și să spuneți că a fost stare de necesitate, iar, în stare de necesitate, conform contractelor pe care le aveți cu mall-uri, să spuneți că ar trebui să nu plătiți sau să plătiți diminuat acea chirie. Însă, nu trebuie să lăsați problema așa”, a spus Rogojinaru.

În final, secretarul de stat a precizat că retailerii pot apela la instanțele de judecată, pentru a rezolva conflictul cu centrele comerciale.

O sugestie ar fi să mergeți la instanță. Șansele ca statul că reglementeze această chestiune sunt foarte scăzute, pentru că statul este între ciocan și nicovală, între retaileri, care susțin că au plătit foarte multe taxe și reprezentanții mall-urilor, care vin și spun aproape același lucru. De asta spun că cea mai bună (n.r. – soluție) ar fi instanța”, a precizat Rogojinaru.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Liviu Rogojinaru, secretar de stat, către retailerii presați să plătească chirii în mall-uri, dar nu au bani: Cea mai bună soluție este instanța