Lectură de 5 minute

07 Feb 2023 - Știri și Noutăți

Lista țărilor care au interzis lanțul de restaurante McDonald's

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

McDonald's este una dintre cele mai mari rețele de fast-food care a cunoscut un succes la nivel mondial. Cu toate acestea, în ciuda faptului că McDonalds are peste 38.000 de restaurante în peste 100 de țări, marca nu a avut un succes unanim la scară mondială. De fapt, există multe țări în care McDonald's nu a reușit să se mențină și a fost nevoit să-și facă bagajele și să plece.
 

Sursa foto: Pixabay

Motivele pentru care lanțul McDonalds a fost interzis sau desființat variază de la motive sociale și economice până la motive politice. După cum au relatat World Population Review și The Daily Meal, citate de msn.com, există peste opt țări în care McDonalds nu a reușit să se stabilească din mai multe motive diferite.

  • Iran

În urma revoluției din 1979, relațiile dintre Iran, țară din Orientul Mijlociu, și Statele Unite s-au degradat rapid, rezultând în închiderea ultimului McDonald's din Iran în 1979. Întrucât corporația McDonald's era un simbol al culturii și capitalului american, compania a fost interzisă și a trebuit să părăsească țara.

Cu toate acestea, gustul pentru mâncarea de la McDonald's încă persistă în Iran, după cum o dovedește înlocuitorul local al gigantului fast-food, numit Mash Donald's.

  • Insulele Bermude

În 1977, Insulele Bermude au adoptat o lege care a interzis complet francizele străine în țară din diverse motive sociale și culturale. Astfel, toate lanțurile străine, inclusiv McDonald's, au fost nevoite să se retragă pe teritoriul țării. Ideea generală a fost că marile corporații ar putea afecta „farmecul străvechi al acestei țări”, important pentru sectorul turismului și al călătoriilor.

A existat un singur McDonald's într-o bază militară americană din Bermude care a funcționat în mod excepțional pentru o perioadă de timp. Când baza s-a închis în 1995, la fel a făcut și ultimul McDonald's rămas. Din cauza legislației în vigoare, McDonald's nu avea voie să opereze în Bermude. Mai mult, niciun alt restaurant McDonald's nu a fost autorizat să se redeschidă.

  • Jamaica

În 1995 s-au deschis primele restaurante McDonald's în Jamaica și, cu toate că începuturile păreau promițătoare pentru corporația globală, în realitate, abia a supraviețuit în următorii 10 ani. McDonald's a părăsit țara în 2005.

Pe baza informațiilor disponibile, principalul motiv pentru care McDonald's nu a reușit să reziste aici din cauza diferențelor în preferințele alimentare ale localnicilor și a concurenței din partea întreprinderilor alimentare locale. Întrucât jamaicanii preferă puiul tradițional și fructele de mare în locul hamburgerilor, niciun restaurant McDonald's nu avea șanse de supraviețuire pe termen lung aici.

Citeste si:
Crevedia Retail Park, un nou parc de retail în România: când va fi inaugurat și ce chiriași intră, în premieră, în România
Crevedia Retail Park, un nou parc de retail în România: când va fi inaugurat și ce chiriași intră, în premieră, în România
  • Bolivia

O altă țară în care modelul de afaceri al McDonald's nu a funcționat este Bolivia. O companie mare precum McDonald's a mers împotriva a tot ceea ce reprezenta mediul social și cultural și bucătăria locală, inclusiv aprecierea produselor proaspete și timpul necesar pentru a pregăti o masă bună. Nici guvernului nu i-a plăcut ideea unui lanț McDonald's în Bolivia.

Ca urmare, McDonald's și-a închis porțile în Bolivia în 2002 și, în prezent, nu există nicio informație despre o eventuală revenire a companiei.

  • Islanda

Deși Islanda a găzduit câteva restaurante McDonald's, acestea au trebuit să fie închise în 2019, după criza financiară masivă din această țară. Toate ingredientele pe care le folosesc restaurantele McDonald's trebuie să fie importate conform regulamentului companiei. Potrivit Iceland Review, prăbușirea monedei islandeze la acel moment a dus la scumpirea importurilor de carne, brânză, legume și alte articole similare, necesare pentru McDonald's, astfel încât francizele nu au putut suporta povara financiară și au trebuit să se închidă.

  • Macedonia

Și Macedonia a făcut parte, cu ani în urmă, din expansiunea globală a corporației McDonald's. De fapt, avea 7 restaurante McDonald's în Skopje, capitala țării, dar restaurantele McDonald's au trebuit să se închidă din motive administrative. Singurul proprietar autorizat să administreze restaurantele McDonald's de aici și-a pierdut contractul în 2013 și astfel a pus capăt afacerii pentru McDonald's.

  • Muntenegru

McDonald's a încercat o deschidere ușoară în Muntenegru în 2003, cu un mic „McDonald's mobil”. Deși oamenilor pare să le fi plăcut, guvernul și întreprinderile locale nu au fost la fel de încântați de încercarea corporației globale de a se stabili în mica țară. Și de atunci, restaurantele McDonald's nu au mai luat niciodată avânt aici.

  • Zimbabwe

Țara africană Zimbabwe a fost la un pas de a obține propria franciză McDonald's în anul 2000, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Această țară a suferit un colaps economic devastator, ceea ce a determinat corporația McDonald's să își reconsidere planul de expansiune globală în această țară.

Prin urmare, de atunci, McDonald's nu a mai fost deschis aici din motive economice și logistice. Pentru că nu există un resentiment real între țară și corporație, există o șansă să vedem restaurante McDonald's apărând aici în viitorul apropiat.

  • Coreea de Nord

Regimul dictatorial din Coreea de Nord nu permite niciun fel de afaceri globale sau contacte internaționale. Țara are un embargou foarte strict asupra știrilor, călătoriilor, precum și asupra presei, oamenii având aproape zero contacte cu lumea exterioară. Prin urmare, nu mai este nevoie să spunem că este pur și simplu imposibil ca McDonald's să se fi deschis aici în trecut sau să se deschidă pe viitor în curând.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Lista țărilor care au interzis lanțul de restaurante McDonald's