Lectură de 4 minute

21 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Libris donează peste 7.800 de cărți pentru pentru 80 de unități de învățământ din toată țara

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Libris donează în cadrul ediției a treia a proiectului CarteTeca 7890 de cărți. În urma concursului desfășurat la sfârșitul anului trecut, prin care librăria online oferă unităților de învățământ oportunitatea de a câștiga cărți pentru biblioteca proprie, volumele donate au ajuns la 41.537 elevi, din 80 de unități de învățământ din toată țara.

Prin proiectul CarteTeca inițiat în 2019 în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii și prin donațiile cititorilor, Libris.ro și-a propus ca în cinci ani să doteze peste 350 de unități de învățământ din România cu volume actuale, care să îi atragă pe copii și adolescenți către lectură.

Astfel, ediția a treia a adus 80 de premii în valoare de 200.000 lei. Valoarea totală a fondului de carte alocat în cele trei ediții se ridică la 378.000 lei. Jumătate din sumă provine din donațiile cititorilor de pe Libris.ro, iar cealaltă jumătate vine ca sponsorizare din partea Libris.

149 de biblioteci au fost dotate în total de la lansarea proiectului, numărul câștigătorilor și al volumelor donate crescând de la an la an. Dacă în 2019 au fost donate 992 de cărți, iar la ediția a doua aproape 6000 de cărți, în cadrul ediției CarteTeca 2021, 7890 de volume donate au ajuns în 80 de biblioteci școlare.

,,În fiecare an, cea mai dificilă misiune este alegerea unităților de învățământ către care vor pleca donațiile noastre. În spatele fiecărei aplicații există o nevoie reală, prin urmare selecția beneficiarilor nu este ușoară. Acesta este și motivul pentru care, ediție după ediție, ne propunem să ajungem la cât mai mulți copii, prin intermediul bibliotecilor școlare'', a precizat Laura Țeposu - CEO Libris.ro.

CarteTeca se adresează atât unităților de învățământ care dispun de o bibliotecă, unde se va îmbogăți stocul de carte cu titluri actuale, dar și celor care nu au încă o bibliotecă funcțională, însă în care există interes pentru lectură.

Ce cărți sunt donate

Volumele cu care sunt dotate bibliotecile școlilor câștigătoare sunt noi, actuale și atractive, titluri celebre și interesante, povești cu care copiii și adolescenții empatizează și pe care doresc să le descopere dincolo de lecturile din programa școlară.

Mesajele primite de la aplicanți în cadrul acestei ediții completează imaginea adusă de statistici și informațiile oferite de participanți la edițiile anterioare, precum:

Citeste si:
Distribuitorul de produse congelate Macromex va verifica fluxurile și alimentația din cantinele a 40 de grădinițe și școli din țară
Distribuitorul de produse congelate Macromex va verifica fluxurile și alimentația din cantinele a 40 de grădinițe și școli din țară
  • numărul volumelor deținute de o bibliotecă școlară de cele mai multe ori nu reflectă oferta de carte accesibilă copiilor. Deși sunt situații în care o bibliotecă școlară poate număra mii de volume, în multe cazuri, acestea sunt cărți foarte vechi, uzate, care nu sunt casate doar pentru a mai păstra biblioteca în viață;

  • mulți elevi nu dețin o bibliotecă acasă, iar achiziția chiar și a unei cărți pe an nu poate fi susținută financiar de familie;

  • în multe unități de învățământ, bugetul (acolo unde el există) alocat împrospătării fondului de carte nu este suficient pentru a acoperi nevoia, iar în anumite cazuri ultima achiziție de carte a avut loc în urmă cu mai bine de 10 ani.

Harry Potter, printre cele mai dorite cărți

Topul titlurilor dorite de aplicanți este dominat de ”Matilda” (Roald Dahl), urmată de ”Harry Potter” (J.K. Rowling), și de ”Minunea” (R.J. Palacio), în timp ce ”Harry Potter”, ”Jurnalul unui puști” și ”Cronicile Narnia” sunt titlurile cele mai dorite de elevi. Există bineînțeles o nevoie și pe partea de bibliografie școlară, însă titlurile menționate mai sus sunt cele care aduc cea mai mare bucurie copiilor.

Libris, afacere 100% românească, a intrat pe piața de carte în 1991, cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 12 ani de existență în online, a devenit nume de referință pe segmentul de librării, livrând comenzi către 1,6 milioane de clienți din întreaga lume.

De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Libris donează peste 7.800 de cărți pentru pentru 80 de unități de învățământ din toată țara