Lectură de 2 minute

04 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Letonia a lansat sistemul național de garanție-returnare pentru ambalaje, desemnând Tomra ca furnizor pentru sistemele de colectare

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Letonia a lansat pe 1 februarie 2022 noul sistem național de garanție-returnare (SGR). Depozīta Iepakojuma Operators, administratorul SGR Letonia, a desemnat anul trecut Tomra ca furnizor de tehnologie de colectare în vederea reciclării, în programul său pentru mediu și economie circulară, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Furnizoror mondial de sisteme automate de preluare Tomra a instalat în Letonia peste 1.000 de automate în punctele de returnare pentru colectarea ambalajelor de plastic, sticlă și metal pentru băuturi.

Sistemele automate de preluare a ambalajelor din Letonia au fost puse în operațiune pe 1 februarie, fiind inaugurate simultan în Riga, Daugavpils, Liepājâ și Rūjiena.

Ce înseamnă sistemul de garanție-returnare

Sistemele de garanție-returnare presupun adăugarea unei garanții la prețul băuturilor, aceasta fiind rambursată atunci când consumatorul returnează ambalajul pentru a fi reciclat. Sistemele Tomra automatizează colectarea ambalajelor pentru băuturi: aparatele identifică, sortează și compactează ambalajele post-consum eligibile, și rambursează garanția către utilizator.

Lansarea sistemului de garanție returnare în Letonia

Ambalajele de băuturi care fac obiectul SGR vor include doze, sticle atât de unică folosință cât și returnabile și PET-uri cu volum cuprins între 0.1 L și 3 L. Valoarea garanției este de 0,10 EUR, iar comercianții organizează punctele de returnare. Sistemele automate de colectare sunt deținute și întreținute de Tomra în schimbul unui tarif aplicat în funcție de volumul ambalajelor colectate prin intermediul acestora.

Prin noul SGR, Letonia se alătură celorlalte state baltice, Estonia și Lituania, care au implementat sisteme de garanție-returnare.

România va lansa în octombrie programul de colectare și reciclare a ambalajelor

România va lansa în octombrie 2022 primul său program național de colectare și reciclare a ambalajelor de plastic, sticlă și metal pentru băuturi care va duce la colectarea a peste 3 miliarde de astfel de ambalaje numai în primul an, conform estimarilor Tomra.

Tomra a deschis anul trecut o filială în România și a înființat o rețea națională de service, oferind asistență completă organizațiilor și instituțiilor care vor opera punctele de returnare. Tomra a vândut peste 500 de sisteme automate de preluare în România, 270 dintre ele fiind deja în funcțiune, iar altele în teste.

Citeste si:
Două dintr-o lovitură: rețeaua locală Magazine DIANA se extinde cu două magazine
Două dintr-o lovitură: rețeaua locală Magazine DIANA se extinde cu două magazine

Fondată în 1972, Tomra oferă soluții automate de colectare a ambalajelor de metal, plastic și sticlă pentru băuturi în vederea reciclării în buclă închisă (Clean Loop Recycling). Cu aproximativ 80.000 de sisteme în 60 de piețe, sistemele colectează anual la nivel mondial peste 40 de miliarde de ambalaje de unică folosință pentru băuturi, post consum.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Letonia a lansat sistemul național de garanție-returnare pentru ambalaje, desemnând Tomra ca furnizor pentru sistemele de colectare