Lectură de 2 minute

17 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Lanțuri de mobilă din Rusia analizează preluarea de fabrici și magazine IKEA, după ce firma suedeză a decis ieșirea de pe piață

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Lanțurile rusești de mobilă Tvoi Dom și Hoff vor să cumpere activele rusești ale IKEA după ce firma suedeză și-a scos fabricile la vânzare, au informat agențiile de presă din Rusia. Ikea și-a închis magazinele din Rusia în luna martie, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina, ceea ce a determinat Occidentul să impună sancțiuni, scrie Reuters. 

Compania suedeză, una dintre cele mai mari branduri de mobilă din lume, a declarat miercuri că își propune să-și vândă fabricile și că își va reduce forța de muncă de 15.000 de angajați ca să ,,exploreze diverse opțiuni'' cu privire la viitorul celor 17 magazine închise. Mișcarea vine după ce Ikea a închis temporar magazinele și a întrerupt aprovizionarea în Rusia.

„Conducerea este pregătită să ia în considerare propuneri comerciale pentru achiziționarea activelor IKEA – locații de vânzare cu amănuntul și de producție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tvoi Dom, Amina Tagieva, a scris agenția de presă Tass. Și alte agenții de presă au transmis vineri comentarii similare.

Tvoi Dom nu a dezvăluit detalii. Lanțul rus de mobilă HOFF se gândește, de asemenea, să cumpere fabricile IKEA și să închirieze o parte din spațiul său comercial, a declarat șeful executivului HOFF, Maxim Grishakov, agenției RIA Novosti. Sute de companii occidentale au părăsit Rusia în ultimele patru luni.

Compania suedeză a continuat să plătească angajații și va face acest lucru până la sfârșitul lunii august. Miercuri, compania a declarat că nu vede nicio posibilitate de a relua vânzările în țară. Drept urmare, proprietarul mărcii Inter Ikea, care se ocupă și de aprovizionare, a declarat că va începe să caute cumpărători pentru unele dintre cele patru fabrici ale sale, va închide definitiv două birouri de achiziții și logistică din Moscova și Minsk și va reduce din personal.

IKEA are 15.000 de angajați în țară, dintre care 12.500 lucrează la Ingka Group, care deține toate magazinele IKEA din Rusia, scrie Reuters. Compania a spus că dorește să se asigure că oamenii au acces la lucrurile de bază de care au nevoie, inclusiv haine, alimente și farmacii, dar evaluează continuu situația.

"Din păcate, circumstanțele nu s-au îmbunătățit, iar războiul devastator continuă. Afacerile și lanțurile de aprovizionare din întreaga lume au fost puternic afectate și nu vedem că este posibilă reluarea operațiunilor în curând", a spus Ingka Group într-un comunicat.

Ingka, de asemenea, unul dintre cei mai mari proprietari de centre comerciale din lume, își menține deschise cele 14 mall-uri din Rusia, sub marca „MEGA”.

Citeste si:
IKEA lansează o nouă linie de accesorii pentru animale de companie
IKEA lansează o nouă linie de accesorii pentru animale de companie

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Lanțuri de mobilă din Rusia analizează preluarea de fabrici și magazine IKEA, după ce firma suedeză a decis ieșirea de pe piață