Lectură de un minut

25 Oct 2023 - Știri și Noutăți

Investește online în cea mai strategică marfă din lume: Petrolul

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Petrolul brut este recunoscut drept materia primă numărul 1 în lume, având în vedere numărul impresionant de întrebuințări. Este folosit pentru a produce combustibili lichizi, utilizați în diferite mijloace de transport, dar și pentru producția de materialele sintetice, asfalt și multe altele. În prezent, petrolul furnizează o treime din aprovizionarea globală cu energie, aceasta fiind și cea mai importanta utilizare a sa, făcându-l cea mai tranzacționată marfă din lume.

Sursa foto: XTB

Românii au la dispoziție mai multe modalități de a investi în petrol. Alternativele variază de la contractele futures și opțiunile pe țiței, până la instrumentele derivate tranzacționate la bursă, acțiunile companiilor de energie și fondurile mutuale sectoriale. Fiecare dintre aceste opțiuni are riscuri specifice și toate implică expunerea la una dintre cele mai volatile mărfuri din lume. Acțiunile petroliere sunt acțiuni ale companiilor implicate în extracția și producția de petrol. Este necesară o analiză în detaliu a unei astfel de companii înainte de a-i cumpăra acțiunile.

Fondurile sectoriale sunt, în esență, coșuri de acțiuni cumpărate simultan. Fondurile petroliere, cum ar fi fondurile tranzacționate la bursă (ETF-urile) și fondurile indexate, pot reprezenta metode rapide și facile de diversificare a unui portofoliul de investiții.

Contractele futures sunt mai complexe decât investițiile în acțiuni sau în fonduri petroliere și trebuie abordate cu prudență. Ele sunt o modalitate prin care producătorul poate bloca în avans prețul la care vinde - iar cumpărătorul poate bloca în avans prețul la care cumpără. Contractele futures pe petrol sunt contracte prin care două părți convin să schimbe o anumită cantitate de petrol, la un anumit preț, la o dată prestabilită.

Citește articolul integral pe Wall-Street.ro.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Investește online în cea mai strategică marfă din lume: Petrolul