Lectură de 2 minute

18 Apr 2024 - Știri și Noutăți

Invertoare pentru instalații fotovoltaice. Tipuri și mărci populare

Advertorial

Abonează-te pe  

Rolul invertoarelor în instalațiile fotovoltaice este extrem de important, nu numai datorită funcției lor principale de conversie a curentului continuu (CC) în curent alternativ (CA). Aceste dispozitive optimizează, de asemenea, eficiența producției de energie și asigură monitorizarea și securitatea întregului sistem. Prin urmare, merită să le analizăm puțin mai atent. Ce tipuri de invertoare sunt în prezent cele mai populare. Care sunt parametrii la care ar trebui să se acorde atenție în primul rând și ce mărci ar trebui luate în considerare atunci când se alege un anumit dispozitiv?

Sursa foto: Envato elements

Tipuri de invertoare

În funcție de aplicație și caracteristici, invertoarele se împart în principal în mai multe categorii de bază, care includ:

  • invertoare în șir (string) – sunt cea mai populară soluție în instalațiile fotovoltaice, care leagă panourile fotovoltaice în serie și transformă producția lor combinată de energie

  • microinvertoare – sunt instalate direct la panourile solare, permițând gestionarea individuală a producției fiecărui panou și creșterea eficienței întregului sistem

  • invertoare hibride – integrează funcționalitatea de gestionare a energiei cu bateriile, permițând stocarea surplusului de energie

Invertoarele de mai sus sunt utilizate pentru instalații fotovoltaice mai mici, de exemplu, în gospodării sau în instalații industriale de dimensiuni medii. În centralele solare de mari dimensiuni, se utilizează invertoare centrale, care sunt adaptate pentru a gestiona puteri foarte mari, de până la câțiva megawați.

Tipul de instalație vs. invertoare

Invertoarele trebuie adaptate la instalație nu numai în ceea ce privește intervalul de tensiune, puterea nominală sau randamentul, ci și tipul de instalație în sine. În acest sens, se disting trei tipuri de bază, iar acestea sunt instalațiile:

  • On-grid, care sunt conectate la rețeaua electrică și necesită invertoare care respectă standardele acesteia.

  • Off-grid, care funcționează independent de rețea, ceea ce necesită invertoare care funcționează cu sisteme de stocare a energiei.

  • Hibride, care combină avantajele ambelor soluții, necesitând invertoare hibride capabile să gestioneze atât rețeaua cât și bateriile.

Mărcile de renume de invertoare – pe cine să alegem?

Există produse disponibile pe piață de la mulți producători de renume. Companiile care instalează sisteme fotovoltaice ar trebui, totuși, să acorde o atenție deosebită acelor mărci care oferă nu numai calitate și fiabilitate ridicată, ci și asistență tehnică și service. Printre alegerile populare se numără mărci precum SMA, Fronius, Huawei, Growatt, Solplanet și SolarEdge, oferind o gamă largă de soluții pentru o varietate de necesități și specificații de instalare RES.

Prin urmare, atunci când alegeți invertoare pentru instalațiile RES , merită să vă ghidați nu numai după parametrii tehnici ai acestora, ci și după suportul post-vânzare oferit de producător, care accelerează procesul de îndeplinire a comenzii și facilitează orice alte activități acoperite de garanție. Merită, de asemeneasă urmărim inovațiile de pe piață și inovațiile tehnologice care pot afecta în mod semnificativ eficiența și economia de funcționare a sistemelor bazate pe surse de energie regenerabilă.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Invertoare pentru instalații fotovoltaice. Tipuri și mărci populare