Lectură de 4 minute

11 Jun 2021 - Știri și Noutăți

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut în aprilie cu 14 lei, comparativ cu luna martie

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Câștigul salarial mediu net a fost 3.561 lei în luna aprilie, în creștere cu 14 lei (0,4%) față de luna martie. Cele mai mari valori au fost înregistrate în activitățile de servicii în tehnologia informației (8.671 lei), iar cele mai mici în zona HoReCa (1.790 lei), potrivit unui comunicat de presă emis de Institutul Național de Statistică (INS).

 

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei în luna aprilie, cu 19 lei (0,3%) mai mare față de luna precedentă.

"În luna aprilie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice", se arată în comunicatul INS.

Mai mult, comparativ cu luna aprilie a anului trecut, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%.

Domeniile care au înregistrat creșteri de salarii

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni CAEN Rev.2 au fost înregistrate, astfel: cu 20,1% în intermedieri financiare (excepție fac activitățile de asigurări și fondurile de pensii), respectiv cu 16, 2 % în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Au fost înregistrate creșteri între 5 și 10% în industria metalurgică, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, silvicultură și exploatare forestieră, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea substanțelor și aproduselor chimice, transporturi pe apă, exctracția cărbunelui superior și inferior, precum și alte activități extractive. Același procent a fost înregistrat în fabricarea altor mijloace de transport, depozitarea și în activități auxiliare pentru transporturi, precum și în colectarea și epurarea apelor uzate.

De asemenea, creșteri salariale între 3% și 5% au fost înregistrate și în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea a echipamentelor electrice, transporturi aeriene, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, agricultură, vânătoare și servicii anexe, activități de servicii anexe extracției, telecomunicații, industria construcțiilor metalice şi a produselor din metal.

Citeste si:
Kaufland a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de până la 3,4 miliarde de euro
Kaufland a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de până la 3,4 miliarde de euro

Unde au scăzut veniturile

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni /diviziuni CAEN Rev.2 au fost înregistrate astfel: cu 18,1% în fabricarea produselor din tutun, cu 14,7% în activități de editare, respectiv cu 13,8% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale); între 6,5% și 7,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, activități profesionale, științifice și tehnice.

De asemenea, scăderi între 2,0% și 5,0% au fost înregistrate în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice și în activități de servicii în tehnologia informației.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Potrivit datelor INS, în sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net în învățământ ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare și în administrația publică. Însă, câștigul salarial mediu net a crescut cu 0,4% față de luna precedentă în sănătate și asistență socială.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  INS: Câștigul salarial mediu net a crescut în aprilie cu 14 lei, comparativ cu luna martie