Lectură de 2 minute

08 Sep 2023 - Știri și Noutăți

Indicele mondial al prețurilor la produsele alimentare a revenit la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Indicele mondial al prețurilor la alimente al Agenției Națiunilor Unite pentru Alimentație a scăzut în august la un nou minim al ultimilor doi ani, inversând astfel revenirea înregistrată în luna precedentă, în condițiile în care scăderea majorității produselor alimentare a compensat creșterile înregistrate la orez și zahăr.

Sursa foto: Unsplash

Indicele de prețuri al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel mondial, a înregistrat o medie de 121,4 puncte în august, față de 124,0 puncte în luna precedentă, care a fost revizuit, a anunțat agenția, potrivit ESM.

Indicele din iulie a fost dat inițial ca fiind de 123,9, în urma unei reveniri de la minimul ultimilor doi ani înregistrat în iunie.

Cel mai scăzut nivel din martie 2021

Cifra din august a fost cea mai scăzută din martie 2021 și, de asemenea, cu 24% sub un maxim istoric atins în martie 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Scăderea indicelui general a reflectat scăderile înregistrate pentru produsele lactate, uleiurile vegetale, carne și cereale, în pofida unui salt al indicelui de referință al FAO pentru orez la un maxim al ultimilor 15 ani, ca urmare a restricțiilor la export din India, a precizat agenția.

Indicele FAO al cerealelor a scăzut ușor cu 0,7% față de iulie, deoarece prețurile la grâu au scăzut din cauza recoltelor din emisfera nordică, în timp ce porumbul (porumbul) a scăzut pentru a șaptea lună consecutiv la un minim al ultimilor aproape trei ani, sub presiunea unei recolte record în Brazilia și a apropierii recoltei din SUA, a precizat agenția.

În schimb, indicele de orez al agenției a crescut cu aproape 10% de la o lună la alta, deoarece decizia Indiei din iulie de a interzice exporturile de orez alb Indica a perturbat comerțul într-un moment în care disponibilitățile sunt reduse înainte de recoltele noii culturi, a precizat FAO.

Indicele FAO pentru zahăr a crescut cu 1,3% de la o lună la alta în august, situându-se cu 34% peste nivelul din anul precedent, susținut de îngrijorările legate de impactul modelului meteorologic El Nino asupra producției mondiale.

Citeste si:
Cât dau românii pe cadourile de Paște anul acesta și ce vor cumpăra pentru familie
Cât dau românii pe cadourile de Paște anul acesta și ce vor cumpăra pentru familie

Prețurile uleiurilor vegetale au scăzut cu 3,1% în august, în timp ce prețurile produselor lactate au scăzut cu 4%, a opta scădere lunară consecutivă, care a reflectat oferta abundentă din Oceania și încetinirea importurilor chinezești.


Oferta de cereale

Într-un raport separat privind oferta și cererea de cereale, FAO a estimat producția mondială de cereale în acest an la 2,815 miliarde de tone, în ușoară scădere față de estimarea anterioară de 2,819 miliarde de tone.

Cea mai recentă prognoză a fost totuși în creștere cu 0,9% față de 2022 și a egalat producția record din 2021, a precizat FAO.

Revizuirea în scădere a reflectat în principal o reducere a producției de grâu preconizate, deoarece vremea uscată a afectat Canada și Uniunea Europeană, iar ploile abundente au afectat culturile din China, a precizat FAO.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Indicele mondial al prețurilor la produsele alimentare a revenit la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani