Lectură de 2 minute

24 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Impactul războiului asupra României: „Vor exista creșteri de preț pentru că Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți. Vom plăti mai mult pe pâine”

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Războiul declanșat între Ucraina și Rusia ar urma să aducă repercusiuni în economia României. Vor exista creșteri de preț, probleme cu producția și în ceea ce privește lanțul de aprovizionare, a declarat Iani Chihaia, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate (ANFNC), pentru Retail.ro.

,,Este o zi tristă, acesta este cel mai important lucru. În al doilea rând vor exista creșteri de preț, pentru că Rusia și Ucraina sunt furnizori a peste 30% de grâul consumat în lume, este limpede că se va întâmpla acest lucru (n. red. scumpiri). Noi vom plăti mai mult pe pâine, pe produsele alimentare care conțin grâu. Ucraina și Rusia au devenit exportatori semnificativi'', a spus Iani Chihaia pentru Retail.ro.

Românii vor fi nevoiți să își revizuiască cheltuielile

Întrebat dacă comportamentul de consum al românilor se va schimba și dacă vor fi temperate cheltuielile în următoarea perioadă, Iani Chihaia spune că cel mai probabil o mare parte din populație o să fie nevoită să facă acest lucru, situația de conflict dintre Ucraina și Rusia amplificând acest lucru.

,,Probabil că o mare masă o să fie nevoită să își ajusteze prioritățile atunci când merge la supermarket. Și dacă era și dacă nu era război lucrul acesta tot se întâmpla. Acest lucru nu face decât să accelereze'', a spus președintele ANFNC.

Astfel, problemele din lanțul de aprovizionare vor exista în continuare, iar lanțul de producție o să fie afectat în acest context. Impactul asupra agricultorilor este de așteptat să fie unul major, având în vedere că Rusia este un important furnizor de îngrășăminte și fertilizanți, la fel și carnea, spune Iani Chihaia.

,,Probleme în lanțul de aprovizionare în continuare cred că vor apărea. Probabil că noi o să fim mai puțin influențați. În mod cert beneficiarii de materii prime din Rusia vor avea de suferit, pentru că se urmărește și este normal acest lucru, probabil că vor fi boicotate importurile și vorbind direct, carnea este o materie primă importantă.

O să fie probleme pe tot lanțul de producție, iar pe lanțul de aprovizionare la fel, partea de îngrășăminte din Rusia, care joacă un rol important în producția de îngrășăminte și fertilizanți, va avea un impact major asupra agricultorilor. Pe termen scurt nu știu dacă se va vedea acest impact. Pe termen lung, recolta din anii viitori cu siguranță va avea de suferit și va trebui să găsim furnizori. Este complicat. Aceasta este realitatea, este o realitate cu care ne confruntăm și cu care o să ne confruntăm de acum înainte'', a spus președintele ANFNC.

Sursa foto: tunasalmon, Shutterstock

Citeste si:
Inditex, forțată să urmeze exemplul altor giganți din industrie. Retailerul va trebui să publice lista de furnizori 
Inditex, forțată să urmeze exemplul altor giganți din industrie. Retailerul va trebui să publice lista de furnizori 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Impactul războiului asupra României: „Vor exista creșteri de preț pentru că Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți. Vom plăti mai mult pe pâine”