Lectură de 8 minute

12 Jun 2024 - Știri și Noutăți

IA în retail: realitatea dincolo de entuziasm

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Inteligența Artificială (IA) nu mai este doar un subiect de discuție, ci o realitate care schimbă regulile jocului în retail. Cum anume? Google și Zitec dezvăluie cele mai noi tendințe în IA și le traduc în soluții practice pentru a ajuta retailerii să prospere în această nouă eră.

Sursa foto: Zitec

Care este experiența Google și Zitec în colaborarea cu retaileri?

Elisabeta Moraru, Country Director Google România, Moldova, Bulgaria, Ungaria:

Retailul este o industrie cheie pentru Google Cloud, iar portofoliul nostru reflectă acest lucru, cuprinzând atât giganți globali, cât și inovatori locali și regionali. Ne concentrăm pe dezvoltarea de soluții personalizate, menite să răspundă provocărilor specifice ale fiecărui client din retail. Astfel, le oferim posibilitatea de a beneficia de experiențe îmbunătățite pentru clienții lor și de a utiliza instrumente de ultimă generație, precum Recommendations AI, Search for Retail API sau Product Discovery Tools, pentru a-și transforma afacerile.

Lucian Daia, Chief Technology Officer, Zitec:

Cu o experiență de peste 20 de ani în soluții digitale personalizate, Zitec a deservit industriile de retail și distribuție din peste 30 de țări din UE, ajutând retaileri să-și scaleze afacerile în economia digitală. Companii de top din sectorul îmbunătățirilor casnice, precum Leroy Merlin și Brico Dépôt, electroIT, precum Flanco, modă, precum iELM sau FashionDays, bunuri de larg consum, precum eMag și restaurante cu servire rapidă precum KFC, ne-au ales ca parteneri digitali de business pentru numeroase proiecte. Noi nu livrăm doar produse software sau digitale complete, ci și transformăm și scalăm afacerile clienților noștri în zona digitală, oferind experiențe de cumpărare fluide, eficiență operațională și ROI competitiv.

Care sunt factorii cheie de succes care contribuie la transformarea digitală a retailerilor, din experiența voastră?

Elisabeta Moraru:

Ritmul accelerat al adoptării tehnologiei digitale redefinește comportamentul consumatorilor, forțând retailerii să se adapteze constant. Transformarea digitală nu mai este o opțiune, ci o necesitate strategică. Aceasta este impulsionată de obiective de business, precum: 1) crearea de experiențe unice și relevante pentru fiecare client, 2) descoperirea de noi surse de venit prin canale și modele de business inovatoare, 3) menținerea unui ritm rapid de inovare pentru a răspunde schimbărilor pieței și preferințelor consumatorilor și 4) revoluționarea experienței clienților prin utilizarea unor tehnologii precum Inteligența Artificială (IA).

Lucian Daia:

Citeste si:
Un start-up românesc lansează roboți vocali, fluenți în 25 limbi și capabili să interacționeze natural cu clienții 
Un start-up românesc lansează roboți vocali, fluenți în 25 limbi și capabili să interacționeze natural cu clienții 

Cei mai de succes retaileri se evidențiază prin trei strategii cheie de transformare.

În primul rând, înțelegerea profundă a comportamentului online al consumatorilor este vitală. O experiență excelentă a utilizatorului și a clientului (UX/CX) sunt esențiale pentru alinierea designului digital cu obiceiurile de achiziție ale clienților.

Apoi, adoptarea comerțului digital necesită o schimbare completă în viziunea afacerii. Acesta nu este doar un alt canal de vânzări, ci un model de business distinct care necesită roluri specifice, strategii de gestionare a inventarului și customer service diferite.

În cele din urmă, retailerii trebuie să înțeleagă scopul produselor digitale și ROI-ul lor. Rolul nostru este să ne ajutăm clienții să vadă investițiile tehnologice din perspectiva unei strategii de business pe termen lung, a maturității operaționale și a dinamicii pieței.

Care sunt cele trei priorități pentru retaileri când calculează ROI-ul pentru inovația digitală, având în vedere complexitatea sa?

Elisabeta Moraru:

Inovația în retail poate lua diverse forme, de la inițiative ample de transformare la optimizări incrementale care îmbunătățesc experiența clienților. Cu toate acestea, evaluarea impactului financiar al acestor eforturi, în special pe termen lung, poate fi o provocare. Retailerii pot explora implementarea de soluții bazate pe Inteligența Artificială (IA), pentru a obține avantaje competitive clare și măsurabile.

Într-o piață extrem de competitivă, experiența unitară a clienților pe toate canalele devine esențială. Google Cloud oferă o gamă completă de soluții pentru a răspunde acestei nevoi, acoperind aspecte precum: 1) programe de loialitate care consolidează relațiile cu clienții prin intermediul Customer Data Platform, 2) recomandări bazate pe date care îmbunătățesc descoperirea de produse conexe și 3) facilitarea găsirii rapide a produselor prin Vertex AI Search for Retail, îmbunătățit cu Inteligența Artificială Generativă sau 4) comerțul conversațional pentru oferirea de asistență personalizată și interactivă prin intermediul Inteligenței Artificiale.

Lucian Daia:

Atunci când evaluează ROI-ul inovațiilor digitale, retailerii ar trebui să ia în considerare atât potențialul de generare a veniturilor, cât și reducerea costurilor. Produsele digitale care generează venituri ar trebui conceptualizate ca noi linii de business, necesitând planificare și execuție meticuloase pentru a maximiza profitabilitatea. În ceea ce privește reducerea costurilor, utilizarea proceselor automate poate îmbunătăți semnificativ marja de profit și eficiența operațională. Implementarea tehnologiei cloud este esențială atât strategiei de venit, cât și celei de costuri pentru că oferă o infrastructură robustă, scalabilă și eficientă pentru a susține implementarea rapidă de noi inițiative digitale și posibilități de creștere rentabile.

Cum pot retailerii implementa eficient IA pentru a obține un avantaj competitiv?

Elisabeta Moraru:

Potențialul Inteligenței Artificiale (IA) de a revoluționa industria retailului este imens, mai ales în contextul celor mai recente progrese tehnologice. Furnizori de cloud precum Google Cloud oferă retailerilor acces la resurse puternice de cloud computing și modele avansate de IA la costuri accesibile. Aceasta abordare permite retailerilor să se concentreze pe inovație și pe activitățile lor principale, fără a fi împovărați de gestionarea unei infrastructurii tehnologice complexe.

În retail, IA nu reprezintă întotdeauna răspunsul universal, indiferent dacă este implementată ca soluție independentă sau integrată într-o abordare hibridă. De aceea, încurajăm clienții noștri să colaboreze cu parteneri experimentați precum Zitec. Împreună, pot identifica cele mai potrivite scenarii de business, cerințele și investițiile necesare, valida soluțiile potențiale printr-un Proof of Concept (PoC) și analiza ROI-ul. Astfel, retailerii pot avansa cu încredere către implementarea soluției sau pot aborda următoarea prioritate.

Lucian Daia:

Retailerii care doresc să implementeze IA eficient ar trebui să înceapă prin identificarea nevoilor specifice ale afacerii sau scenariului de aplicare - fie că este vorba despre îmbunătățirea retenției clienților, reducerea abandonului coșului de cumpărături sau creșterea valorii tranzacției. Fie că vorbim despre funcționalități orientate către clienți, precum recomandări personalizate și chatbots sau despre optimizări operaționale, precum gestionarea inventarului, stabilirea unui Proof of Concept (PoC) este crucială pentru reducerea riscurilor și validarea fezabilității sau a eficacității acestor aplicații bazate pe IA înainte de implementarea la scară completă. Construirea unor astfel de PoC-uri operaționale și scalabile este locul în care partenerii tehnici, precum Google și Zitec, care lucrează într-o multitudine de scenarii, tehnologii și seturi de date, pot economisi retailerilor mult timp și bani.

Care este sfatul dumneavoastră pentru retaileri care ezită să abordeze IA din cauza complexității tehnice sau a preocupărilor legate de confidențialitate?

Elisabeta Moraru:

Adoptarea Inteligenței Artificiale (IA) nu trebuie să fie o abordare radicală, de tip “totul sau nimic”. Prin colaborarea cu un partener de încredere și prin implementarea treptată a soluțiilor IA, începând cu cele care răspund unor provocări specifice, retailerii pot gestiona eficient complexitatea acestui proces. În plus, Google își menține angajamentul ferm față de confidențialitate, oferind retailerilor control complet asupra datelor și instrumente avansate pentru a proteja informațiile clienților și a se conforma standardelor de protecție a datelor în continuă schimbare.

Lucian Daia:

Abordarea complexităților IA necesită un plan strategic clar pentru implementare și o înțelegere solidă a conformității reglementărilor, în special GDPR în Europa. Consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de modul în care datele lor facilitează serviciile personalizate, accentuând nevoia transparenței și a posibilității de opt-out. Soluțiile avansate, precum Vertex AI de la Google, oferă control puternic asupra datelor, asigurând conformitatea și siguranța, în timp ce permit business-urilor să utilizeze seturi de date anonime pentru antrenarea IA-ului fără a compromite confidențialitatea individuală.

Cum ajută colaborarea cu Zitec & Google la accelerarea inovației conduse de IA pentru a îmbunătăți experiența consumatorilor?

Elisabeta Moraru:

Prin colaborarea cu Zitec, îmbinăm experiența lor în retail cu tehnologia puternică și scalabilă oferită de Google. Punem la dispoziție modele IA testate, soluții personalizate pentru industria de retail și acces la cele mai recente cercetări, stimulând astfel co-inovarea. Numeroasele proiecte pilot implementate cu succes în cadrul Programului nostru de Parteneriat demonstrează capacitatea noastră de a genera împreună rezultate concrete și de a transforma semnificativ afacerile retailerilor.

Lucian Daia:

În calitate de Google Cloud Premier Partner, Zitec poate ajuta retaileri să valorifice soluțiile IA de vârf ale Google. Fie că este vorba despre implementarea Google Search pentru o căutare mai bună a produselor, RecommendationsAI pentru experiențe de cumpărare personalizate, GenAI prin Vertex AI pentru suport sporit pentru clienți sau scalarea infrastructurii cloud a Google, obiectivul nostru este să asigurăm un impact semnificativ în business și un ROI optim pentru clienții noștri.

Zitec poate ajuta orice business interesat să exploreze IA în retail prin dezvoltarea unui PoC personalizat pe soluțiile Google Cloud, care să testeze beneficii tangibile și disponibilitatea pentru scalare a afacerii.

Articol susținut de Zitec.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  IA în retail: realitatea dincolo de entuziasm