Lectură de un minut

05 Oct 2021 - Știri și Noutăți

Guvernul a decis introducerea taxei de ambalaje, în magazine. Cât costă și de când va fi valabilă

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Guvernul a decis introducerea unei taxe de 50 de bani pe ambalaje, în magazine, pentru a crește gradul de reciclarea a acestora, a declarat ministrul Tánczos Barna la finalul ședinței de Guvern de luni. Taxa ar urma să fie introdusă începând cu data de 1 octombrie 2022.

Sunt reglementate obligațiile producătorilor, tuturor producătorilor de produse care intră în sistemul SGR (sistem de garanție-returnare), produse de tip băuturi bere, băuturi alcoolice, spirtoase, vin, ape minerale, sucuri, nectar și alte produse similare.

Astfel, fiecare producător este obligat să se înregistreze în sistemul SGR, pentru a se ajunge, în primul an, la o rată de recuperare a acestor ambalaje de 65% la sticlă, 65% la plastic și 65% la metal, urmând ca în anul trei să se ajungă la un procent de 85%-90% începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, consumatorii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din categoriile menționate cu capacitatea de până la trei litri. Excepție fac ambalajele produselor lactate.

,,Trebuie să organizeze punctele de returnare în condițiile oferite de guvern, în mod automat sau manual, trebuie să se înregistreze în sistemul SGR și să asigure, pentru consumatori, posibilitatea predării ambalajelor contra acelei garanții de 0,5 lei. Toate produsele care se vând din categoriile menționate trebuie să fie vândute în ambalaje care au inscripționată această marca unică, a SGR, și care vor fi identificate prin codul de bare'', explică ministrul Tánczos Barna.

Garanția plătită ar urma să fie recuperată de consumatorul final prin reciclarea deșeurilor la automatele amplasate special și se va face fie în cash, fie prin transfer electronic, respectiv voucher în cazul sistemelor automate care pot fi valorificate în cadrul acelor unități de comercializare.

Sursă foto: Unsplash

Citeste si:
O inițiativă pentru un mediu mai curat – SARANTIS GO
O inițiativă pentru un mediu mai curat – SARANTIS GO

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Guvernul a decis introducerea taxei de ambalaje, în magazine. Cât costă și de când va fi valabilă