Lectură de 2 minute

26 Oct 2021 - Știri și Noutăți

Greenpeace: Coca Cola, Pepsico și Unilever, cei mai mari poluatori cu plastic din ultimul an

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Coca-Cola, Pepsi și Unilever sunt companiile care au poluat cel mai mult cu plastic în ultimul an, potrivit studiului publicat anual de organizația de apărare a mediului Greenpeace, preluat de The Brussels Times. Peste 11.000 de voluntari din 45 de țări au curățat plaje și parcuri pentru a identifica cele mai mari companii care poluează, fiind strânse peste 330.000 de ambalaje din plastic, în principal materiale de unică folosință, iar apoi fiind organizate pe marcă.

Rezultatele arată că producătorul de băuturi Coca-Cola este, din nou, cel mai mare poluator, fiind urmat de Pepsico și Unilever. Acesta este al patrulea an consecutiv în care companiile menționate figurează în primele cinci (al patrulea și al cincilea an au fost Nestlé și, respectiv, Procter&Gamble).

Studiul a arătat că Coca-Cola generează mai multă poluare decât Unilever și PepsiCo la un loc. Coca-Cola produce aproximativ 10% din recipientele din plastic asociate mărcii care se aruncă în întreaga lume, reprezentând peste trei milioane de tone de deșeuri.

Pentru prima dată de când este realizat studiul în 2018, Unilever intră în top trei poluatori, deși multinaționala este un partener major al Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care va începe curând în Glasgow, la începutul lunii noiembrie. Având în vedere că 99% din plastic este fabricat folosind combustibili fosili, iar companiile petroliere obțin venituri din ce în ce mai mici din producția de plastic, acest lucru face ca implicarea Unilever în COP26 să ridice semne de întrebare.

Cu doar o săptămână până la începerea conferinței, aproape 300 de organizații din 76 de țări au semnat o scrisoare deschisă către delegații prezenți, cerând încetarea extracției de combustibili fosili și a producției de plastic. Aceste practici dăunătoare ar putea fi înlocuite prin investiții în soluții reutilizabile.

În top 10 cei mai mari poluatori cu plastic din lume mai figurează Procter &Gamble, Mondelez, Philip Morris, Danone, Mars şi Colgate-Palmolive.

Greenpeace subliniază că acele companii care folosesc plastic pentru ambalaje sau în produsele lor joacă un rol important în accentuarea crizei climatice. Acest lucru se datorează nu numai naturii poluante și nebiodegradabile a materialului în sine, ci și faptului că producția de plastic provoacă emisii considerabile de gaze cu efect de seră. Din producția și reciclarea unei tone de plastic sunt emise aproximativ cinci tone de CO2.

În timp ce Coca-Cola a fost sursa principală de poluare cu deşeuri plastice în Africa şi Europa, în SUA Nestle este compania care a poluat cel mai mult, Greenpeace descoperind pahare de la Solo Cup şi Starbucks.

Citeste si:
Indra Mihăilă, PepsiCo: Circa 95% din necesarul materiei prime provine din România
Indra Mihăilă, PepsiCo: Circa 95% din necesarul materiei prime provine din România

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Greenpeace: Coca Cola, Pepsico și Unilever, cei mai mari poluatori cu plastic din ultimul an