Lectură de un minut

07 Feb 2024 - Știri și Noutăți

Gigantul francez Lactalis, în atenția autorităților fiscale pentru acuzații de fraudă

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Gigantul Lactalis și CEO-ul său au fost percheziționați pe 6 februarie, ca parte a unei investigații masive privind frauda fiscală. Potrivit informațiilor obținute de cotidianul Le Monde, aceste operațiuni au fost efectuate de polițiștii din cadrul Brigăzii Naționale de Reprimare a Infracțiunilor Fiscale (BNRDF) din Franța în cel puțin trei locații aparținând Grupului, respectiv la sediul gigantului de lactate din Laval (orașul din nord-vestul Franței), la birourile sale din Turnul Montparnasse (Paris) și la conacul lui Emmanuel Besnier, CEO-ul companiei. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Lactalis este ținta unei investigații preliminare a Procuraturii Naționale Financiare franceze (PNF) privind frauda fiscală agravată și spălareade bani, notează Le Monde.

Potrivit unei surse din instanță, organizația fiscală a companiei și-a permis să evite „câteva sute de milioane de euro” din impozite. Potrivit unei alte surse, „schemele folosite sunt extrem de sofisticate și ingenioase”.

Atunci când a fost contactată, conducerea Lactalis a declarat că raidurile „au decurs fără probleme”, subliniind că „făceau parte dintr-un proces privind fapte mai vechi”. Potrivit investigațiilor Le Monde, acestea datează din perioada 2009-2020.

Ancheta PNF a fost declanșată în 2018 după dezvăluiri din presă. La acel moment, Mediacités, Ebdo, Les Jours și Mediapart au dezvăluit că cel mai important grup mondial de produse lactate, fondat la Laval în 1933, folosea mai multe filiale financiare din Belgia și Luxemburg pentru a deturna în mod artificial profiturile grupului pentru a-și reduce venitul impozabil.

Lactalis este o companie de lactate din Franța înființată în anul 1933. Compania este aflată în proprietatea familiei Besnier, una dintre cele mai bogate din Franța. În România, Grupul înglobează brandurile Albalact, Covalact și Parmalat România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Gigantul francez Lactalis, în atenția autorităților fiscale pentru acuzații de fraudă