Lectură de 2 minute

15 Jan 2019 - Știri și Noutăți

Fundatia Comunitara Bucuresti lanseaza Fondul IKEA pentru Educatie si Dezvoltare

Abonează-te pe  

Aproximativ 42% dintre elevii romani de 15 ani sunt analfabeti functional, adica dublu fata de media europeana, potrivit unui studiu realizat in anul 2016 de Centrul de Evaluare si Analize Educationale. In Bucuresti, rata de absolvire a invatamantului secundar este de 53,7%, similar cu media nationala, iar 15,9% dintre elevi abandoneaza scoala inainte de finalizarea studiilor preuniversitare.

In acest context, Fondul IKEA pentru Educatie si Dezvoltare va sustine proiecte care sprijina copii si tineri cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani in dobandirea de competente care sa asigure adaptabilitate pe piata fortei de munca, reducerea decalajelor cauzate de accesul diferit la resurse de invatare, dar si cresterea mobilitatii sociale.

"Pentru IKEA, copiii sunt cei mai importanti si credem ca fiecare copil are dreptul la educatie. Speram ca acest fond va oferi oportunitati educationale importante pentru copiii si tinerii din Romania, inclusiv pentru cei dezavantajati, si ca le va permite, in cele din urma, sa-si atinga potentialul", a declarat Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA Romania.
Cele doua arii de interes ale fondului sunt educatia in medii vulnerabile si educatia prin joaca. Sunt vizate initiative care sustin dezvoltarea de competente precum gandirea critica, rezolvarea de probleme complexe, stiinte, autonomie in invatare, care sprijina copii si tineri din medii vulnerabile sa isi continue studiile, ii pregatesc pentru insertia pe piata muncii si ii motiveaza sa se implice in viata comunitatii.
Credem ca prin educatie putem creste comunitati puternice. Prin acest fond, vrem sa sustinem oameni care pot schimba modul in care se face invatarea, pentru copii si tineri mai pregatiti si mai implicati in comunitatea lor. Cautam proiecte cu abordari noi, inedite, pentru a reduce decalajele dintre copii, scoala si, ulterior, piata muncii”, a declarat Alina Kasprovschi, director executiv, Fundatia Comunitara Bucuresti.
Fondul IKEA pentru Educatie si Dezvoltare va acorda suma totala de 75.000 de euro pe an, pentru aproximativ trei proiecte, pentru o perioada de trei ani. Ideile de proiecte vor fi trimise printr-o scrisoare de intentie pana pe 4 februarie 2019, pe platforma programului, dupa care un juriu independent va face o selectie, iar propunerile selectate vor fi invitate sa inscrie varianta completa a proiectelor.
Pot aplica organizatii non-guvernamentale, neafiliate politic sau echipe compuse din minimum trei persoane constituite ca grupuri de initiativa, fara personalitate juridica, care vor desfasura activitatile propuse in Bucuresti sau in judetul Ilfov. Calendarul complet, criteriile de eligibilitate, procesul de selectie, formularele de aplicatie si exemple de proiecte care pot aplica sunt disponibile pe site-ul fondului.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Fundatia Comunitara Bucuresti lanseaza Fondul IKEA pentru Educatie si Dezvoltare