Lectură de 6 minute

23 Mar 2021 - Știri și Noutăți

Închiderile temporare ale magazinelor Flanco din lockdown au dus la scăderea profitului cu 44% în 2020

Angela Alexandru

Flanco Retail a înregistrat vânzări de 1,08 miliarde lei în 2020, pe fondul închiderii în lockdown a peste 70 de magazine fizice în toată țara. Compania a reușit să se mențină pe profit chiar dacă acesta a scăzut cu 44%, până la 22,3 milioane lei, pe fondul scăderii vânzărilor în magazine și al măsurilor luate de companie în contextul pandemiei.

„2020 a fost anul impredictibilității, al digitalizării accelerate și al nevoii de a te adapta din mers”, declară Dragoș Sîrbu, CEO Flanco. „Aveam experiența situațiilor similare din deceniile trecute, așa încât am putut să păstrăm sănătatea financiară a firmei și să regăsim rapid drumul către clienții noștri.”

În perioada de restricții de circulație, compania a resimțit o scădere bruscă a traficului și a volumului de vânzări în rețeaua de magazine, dar tot aceasta a fost perioada în care a conturat o nouă strategie și a redesenat planul de investiții, redirecționând mare parte din bugete către serviciile logistice și financiare și către măsurile de siguranță și protecție impuse de pandemie.

Ce schimbări a adus închiderea temporară a magazinelor

”După șocul închiderii temporare a 70 de magazine, am accelerat investițiile care ne aduceau pe noi mai aproape de clienții noștri, în condițiile în care ei nu mai erau în măsură să vină către noi,” explică Sîrbu.

Astfel, compania a lansat trei noi metode de ridicare a produselor comandate online – livrarea programată (prin care clienții au putut alege ora și ziua în care să le fie livrat produsul), livrarea cu ridicare din rețeaua EasyBox, dar și comanda online cu livrare din magazinele Flanco din apropiere. De asemenea, Flanco a introdus și promovat mai multe sisteme de creditare, care au permis clienților accesarea, pe loc, a unor credite fără adeverințe de salariat, inclusiv a unor sisteme de rate fără dobândă, pentru ca experiența de cumpărare să fie rapidă și accesibilă offline sau online.

Citeste si:
Producția de Grana Padano a crescut pe timpul pandemiei. Aproape 3 milioane de roți de brânză vândute, în Italia

Ulterior perioadei de restricții de circulație, care a dus la reevaluarea rețelei de magazine fizice, compania a deschis magazine noi în centre Kaufland (după conceptul shop-in-shop), la intrarea în mall-urile dar și în mall-uri. Astfel, prin amenajările în centrele deja existente, dar și prin deschiderile de noi magazine, Flanco a adăugat 3.500 de mp de spațiu de vânzare.

„Anul acesta a fost și pentru noi anul în care online-ul a dominat vânzările, de aceea poate, creșterea numărului de magazine fizice din rețea poate părea surprinzătoare,” declară Ovidiu Nicușan, Director de Marketing Flanco. ”Dar din comportamentul clienților noștri am ajuns la concluzia că ambele tipuri de comerț, și online, și offline sunt necesare și trebuie integrate și că noțiunea de omnichannel capătă o nouă semnificație. A fost motivul pentru care am replicat serviciile noastre financiare și online și offline și am introdus servicii logistice care să apropie clienții cât mai mult experiența de cumpărare familiară, din trecut,” adaugă Nicușan.

Ce electrocasnice s-au căutat în pandemie

Rezultat direct al noilor circumstanțe sociale și economice, Flanco a înregistrat cea mai mare creștere procentuală pe segmentul de electrocasnice care au adus un plus de confort, sau au contribuit la petrecerea mai relaxantă a timpului liber și la electrocasnicele care au facilitat munca de acasă sau școala online. ”După cele aproximativ două luni de recul, observația cea mai importantă din piață a fost aceea că locuința a urcat mult pe lista de priorități a clienților și că, pe cale de consecință, aparatele electronice și electrocasnice de calitate au devenit și ele prioritare,” explică Dragoș Sîrbu.

Astfel, au crescut vânzările pentru aparatele de tuns cu peste 75%, urmate de întreaga categorie de aparate de preparare hrană care a înregistrat o creștere de 30%. Pe fondul închiderii restaurantelor și a cafenelelor, categoria aparatelor de cafea a crescut și ea cu 40%, produsul vedetă al categoriei fiind espressorul automat, care a înregistrat o creștere de 46%. Și electrocasnicele pentru curățenia casei au înregistrat creșteri record, în special cele mai sofisticate. Astfel, produsele anului 2020 sunt aspiratoarele robot, care au adăugat încă 100 mil. lei în vânzări față de anul 2019 și au avut o creștere de 198%. Aspiratoarele de tip HandStick au înregistrat și ele creșteri de 88% față de 2019.

Citeste si:
Daniel Gross, CEO Penny România: Oamenii veneau mai rar în magazine și cumpărau mai mult. Vedem acum întoarcerea. Ne întoarcem încet la normal

„În 2019 spuneam despre categoria electrocasnicelor mici ca a trecut de bariera de produse sofisticate și s-a integrat în categoria produselor de strictă necesitate. Iată că anul 2020 ne-a confirmat acest lucru încă o dată, cu atât mai mult cu cât pandemia ne-a forțat să ne transformăm casele în propriile cafenele, restaurante sau birouri, iar toate aceste transformări au necesitat achiziția de produse premium, care ne-au ajutat să trecem mai ușor peste dorința constantă de a reveni la activitățile noastre normale”, declară Dragoș Sîrbu.

În categoria IT&C, creșterea a fost de 70%. Aceasta s-a datorat trecerii la telemuncă și la școala online. Astfel, tabletele au înregistrat o creștere de peste 176%, laptop-urile 67%, urmate de PC-uri cu 48%. O creștere considerabilă s-a observat și la accesoriile și produsele complementare IT, precum imprimante, mouse, tastaturi sau camere web, acestea înregistrând creșteri de peste 70%.

Televizoare cu diagonală mai mare, vedetele pandemiei

Piața de televizoare a scăzut ca număr de unități, însă s-a observat o creștere a vânzărilor pe tehnologii avansate. Astfel, QLED / OLED au înregistrat o creștere de peste 33% și televizoarele cu diagonale mari, de peste 65”, au crescut cu 42%.

„Oamenii au cumpărat produse de calitate mai bună, care să le oferte experiențe cât mai apropiate de cele din trecut. În cazul televizoarelor, dacă mulți cumpărau înainte televizoare SMART, dar nu cu diagonale foarte mari, pentru că exista cinema-ul și era deschis oricând, acum lucrurile s-au schimbat. Cinema-urile din mall s-au transformat în cinema-urile de acasă, iar pentru a reda experiența din mall, oamenii aveau nevoie de televizoare de calitate, cu ecrane de dimensiuni cât mai mari”, declară Ovidiu Nicușan, Director de Marketing.

În 2020, Flanco și-a păstrat echipa, efectuând doar optimizări punctuale și transferuri din zona offline în zonele importante și solicitante ale business-ului – online, logistică. Compania a încheiat anul cu același număr de angajați pe care îl înregistra și la 31 decembrie 2019.

Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Închiderile temporare ale magazinelor Flanco din lockdown au dus la scăderea profitului cu 44% în 2020