Lectură de un minut

05 Sep 2022 - Știri și Noutăți

 FAO: Prețurile alimentelor înregistrează a cincea lună de scădere consecutivă

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Reluarea exporturile ucrainene de cereale începe să producă efecte în piață. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) anunță că indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în august, pentru a cincea lună consecutiv, contribuind la îmbunătăţirea perspectivelor aprovizionării.

  
 

 

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Chiar dacă a scăzut timp de cinci luni, indicele este în prezent cu 7,9% mai mare decât era în august 2021. În august, Food Price Index s-a redus la 138 puncte, faţă de valoarea revizuită de 140,7 puncte atinsă în iulie.

Preţurile cerealelor s-au micșorat cu 1,4% în august, faţă de iulie, ca efect al acordului încheiat între Ucraina şi Federaţia Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagră şi a perspectivelor favorabile privind recolta de grâu în America de Nord şi Rusia.

Pe de altă parte, preţul porumbului s-a majorat cu 1,5% luna trecută, deoarece vremea extrem de călduroasă a redus perspectivele privind producţia din Europa şi SUA.

Preţuri mai mici au fost și la uleiurile vegetale, zahăr, carne şi produse lactate, un semn clar că s-a îmbunătăţit aprovizionarea, arată FAO.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /   FAO: Prețurile alimentelor înregistrează a cincea lună de scădere consecutivă