Lectură de 2 minute

08 Apr 2022 - Știri și Noutăți

FAO: Prețurile alimentelor au ajuns la un nou record în luna martie

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut cu aproape 13% în martie, până la un nou record, deoarece războiul din Ucraina a provocat tulburări pe piețele de cereale și ulei vegetal, a anunțat vineri agenția alimentară a ONU, scrie Reuters.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 159,3 puncte luna trecută, comparativ cu 141,4, în februarie. Rusia și Ucraina sunt exportatoare majore de grâu, porumb, orz și ulei de floarea-soarelui prin Marea Neagră.

Luna trecută, FAO a declarat că prețurile alimentelor și furajelor ar putea crește cu până la 20% ca urmare a conflictului din Ucraina. Indicele prețurilor la cereale al agenției a urcat cu 17% în martie, până la un nivel record, în timp ce indicele uleiului vegetal a crescut cu 23%, înregistrând, de asemenea, cea mai mare valoare de până acum, a spus FAO.

Întreruperea aprovizionării culturilor din regiunea Mării Negre a accentuat creșterea prețurilor la mărfurile alimentare, care erau deja la nivelurile record din ultimii 10 ani.

De asemenea, prețurile zahărului și lactatelor au crescut brusc luna trecută, conform FAO. În estimări separate privind cererea și oferta de cereale, FAO și-a redus proiecția privind producția mondială de grâu în 2022 la 784 de milioane de tone, de la 790 de milioane luna trecută. Estimarea revizuită a producției globale de grâu a fost totuși cu 1% peste nivelul anului precedent, se arată în comunicat.

Comerțul total de cereale în 2021/22 a fost revizuit în scădere cu 14,6 milioane de tone față de previziunile lunare anterioare, la 469 milioane de tone, acum cu 2% sub nivelul din 2020- 2021, mai scrie Reuters. Stocurile mondiale de cereale prognozate la sfârșitul anului 2021-2022 au fost revizuite cu 15 milioane de tone la aproape 851 de milioane de tone, în principal din cauza așteptărilor că perturbarea exporturilor va duce la stocuri mai mari în Ucraina și Rusia, a adăugat FAO.

Sursa foto: Pixabay

Citeste si:
Continuă plafonarea prețurilor la alimentele de bază? Marcel Ciolacu: Vrem să încurajăm comercializarea produselor românești și în alte țări
Continuă plafonarea prețurilor la alimentele de bază? Marcel Ciolacu: Vrem să încurajăm comercializarea produselor românești și în alte țări
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  FAO: Prețurile alimentelor au ajuns la un nou record în luna martie