Lectură de 3 minute

21 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Exporturile de sare românească, în creștere semnificativă pe piața din Europa

Otilia Caloian

Abonează-te pe  

Exporturile de sare românească au înregistrat în acest an o creştere semnificativă pe piaţa Europei Centrale şi de Est, respectiv în Ungaria, Slovacia, Republica Moldova, Bulgaria şi Polonia, anunță Societatea Naţională a Sării - Salrom SA.

În 2022, societatea şi-a majorat şi producţia pentru piaţa internă, cu peste 100.000 de tone faţă de cantităţile livrate în anii anteriori.

"Societatea Naţională a Sării (Salrom SA) a ocupat şi locul lăsat liber de Regia Sării din Donbas (Ucraina) pe piaţa din Europa Centrală şi de Est. Ungaria a contractat, numai pentru acest an, 200.000 de tone de sare pentru deszăpezire, pentru care va achita 10,2 milioane de euro. Totalul exporturilor de sare în Ungaria va depăşi, în 2022, 27 de milioane de euro, cu 10 milioane mai mult decât în 2021. Creşteri semnificative ale exporturilor de sare românească se înregistrează, în 2022, şi în Slovacia - peste 82.000 de tone (de patru ori mai mult decât în 2021), Republica Moldova şi Bulgaria. De asemenea, a crescut cantitatea livrată către Polonia", se menţionează într-un comunicat al companiei.

De asemenea, Societatea Naţională a Sării a crescut producţia pentru piaţa internă, cu peste 100.000 de tone faţă de cantităţile livrate în anii anteriori, ceea ce a dus la dublarea veniturilor. "Se lucrează, în două, chiar şi în trei schimburi, pentru a putea onora contractele pe care le-am încheiat", a declarat Dan Dobrea, directorul societăţii.

Investiții în retehnologizare

Societatea a demarat şi o serie de investiţii în retehnologizare, una dintre cele mai importante achiziţii fiind o combină automatizată de extracţie a sării, în valoare de 18,9 milioane lei, care a fost deja coborâtă în mina de la Praid şi urmează a fi pusă în funcţiune. O altă combină similară va fi achiziţionată pentru Salina Slănic Prahova.

Alte investiţii majore anunţate de societate sunt: modernizarea reţelelor tehnologice de transport (12,83 milioane lei), un nou flux de măcinare la Dej (2,76 milioane), un concasor la Prahova şi o centrifugă pulsatorie la Cacica, fiecare în valoare de peste un milion de lei.

Potrivit sursei citate, nici turismul în salinele administrate de Salrom SA nu a fost neglijat. Numai în primele 7 luni ale anului 2022, peste 700.000 de turişti români şi străini au vizitat cele 5 saline amenajate. Veniturile din activităţi turistice au depăşit în prima jumătate a anului 26 milioane de lei, susţin reprezentanţii societăţii.

"Salrom este o companie cu un dinamism aparte. Conştienţi de contextul în care evoluăm, în viitor vom diversifica atât activităţile din saline, cât şi gama de produse cu care suntem prezenţi în magazine. Campania de rebranding pe care o gândim va fi pusă în aplicare până la finalul anului. De altfel, cu un efort susţinut, Salrom a reuşit să redeschidă în condiţii de siguranţă şi salina Praid pentru vizitatori într-un timp scurt raportat la situaţia din teren", a adăugat Dan Dobrea.

Salrom SA este singurul producător de sare din România şi are aproximativ 1.500 de angajaţi. Societatea este deţinută în proporţie de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, iar restul acţiunilor se află în posesia Fondului Proprietatea.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Exporturile de sare românească, în creștere semnificativă pe piața din Europa